Președintele UCPR: Legea aprovizionării pe lanțul scurt nu este motiv de infringement

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Președintele UCPR: Legea aprovizionării pe lanțul scurt nu este motiv de infringement

01 Aprilie 2017 / 21:49 426 accesări
Ilie Van

Ilie Van

Ilie Van, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România a declarat, pentru Mediafax, că România nu a încălcat legislația europeană prin aplicarea legii aprovizionării pe lanțul scurt a marilor magazine.

“Legiuitorul a dorit o colaborare mai bună între marile lanțuri de magazine și producători și o cunoaștere mai bună atât a intereselor comercianților, cât și a producătorilor. Eu zic că este un lucru bun. Nu ar fi nici un motiv de infringement. Sigur că, dacă autoritățile vor găsi modalitățile de explicare la nivelul UE, explicare atât din punct de vedere etic, cât și legislativ, cred că nu ar trebui să fie nici o problemă de infringement”, a declarat Ilie Van.

Acesta a explicat faptul că legea a vizat patru aspecte: eliminarea practicilor abuzive a marilor lanțuri comerciale, stabilirea unor termene de plată pentru produsele proaspete și cele care nu sunt proaspete, etichetarea cărnii conform legislației UE și o colaborare mai strânsă între marile rețele comerciale și fermieri, prin aprovizionarea marilor lanțuri de magazine cu produse din lanțul scurt (nu numai produse românești, ci și cele din țările vecine).

“Legea privind 51% produse din lanțul scurt are mai multe componente. Una dintre acestea este eliminarea practicilor abuzive ale marilor rețele comerciale, care impun taxe pentru servicii pe care deseori nu le prestează și care afectează fermierii”, spune Van.

Președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) susține că, în cazul termenelor de plată se ajunge ca la produsele proaspete producătorii să primească banii după 40-45 de zile de la livrare, creditând astfel marile lanțuri comerciale.

“Cât privește etichetarea cărnii, nu a produselor procesate, aceasta trebuie să se facă conform legislației comunitare. Însă nici astăzi marile magazine nu respectă aceste reguli”, arată Van.

Recent, Comisia Europeană a atenționat autoritățile române că legea care obligă marii comercianți să vândă 51% produse care provin de pe lanțul scurt încalcă legislația comunitară.12