Prețul petrolului ar putea rămâne în in jurul valorii de $50/baril până în 2018

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Prețul petrolului ar putea rămâne în in jurul valorii de $50/baril până în 2018

Economie 31 Mai 2017 / 12:18 490 accesări

Acordul prin care statele OPEC au agreat, săptămâna trecută, să extindă reducerea producției cu încă 9 luni nu a reușit să trezească un interes asemănător celui din noiembrie anul trecut, evoluția pieței tinzând să țină prețul petrolului în marja actuală până în 2018, apreciază analiștii.

În timp ce producția din SUA continuă să crească, OPEC se bazează pe o creștere a cererii în lunile următoare, pentru o echilibrare a pieței, explică Ole Hansen, director strategie mărfuri / Saxo Bank.

Datele arată o realitate diferită, totuși: selloff-ul de la finalul primului trimestru a lăsat ceva urme și, cu toate acestea, traderii futures de țiței WTI și Brent au cumpărat aproape 90.000 de contracte înainte de reuniunea OPEC de săptămâna trecută, majoritatea acoperind tranzacții short. Tranzacțiile long nici nu s-au clintit, în pofida unei creșteri de preț la finalul zilei de 23 mai. Cu proiecția unei extensii deja știute la acea dată, putem spune că piața e mult mai precaută la mișcările și veștile OPEC, explică analistul.

Pe baza acestei reacții, OPEC poate cel mult spera acum că piața se va stabiliza până când producția și cererea vor fi mai prielnice, în a doua jumătate a lui 2017. Să reduci producția e una; să ai o strategie de exit pentru stocuri, odată reduse, astfel încât să poți crește din nou producția e alta! Această chestiune nu a fost abordată la reuniunea de la Viena și asta va crea probleme în 2018, mai ales dacă producția din SUA va continua să crească – cu aproximativ 100.000 barili/lună, adaugă Hansen.

Aceste evoluții tind să țină prețul petrolului în marja actuală până în 2018, și cu acest lucru în minte, investitorii pe termen lung nu sunt încurajați să deschidă noi poziții pe țiței.

Rămânând la acest capitol, al investițiilor pe termen lung, vedem că tranzacțiile pe contracte long de țiței WTI sunt la același nivel ca acum un an! Cu toate acestea, o investiție în țiței prin ETF ar fi adus o pierdere semnificativă pe aceeași perioadă de timp. Asta arată impactul negativ al unei piețe suprasaturate – relativa ieftinătate a stocurilor va atrage noi pierderi.

Țițeiul WTI oscilează în jurul prețului de $50/baril. Acțiunea fermă a statelor OPEC și non-OPEC va genera un plafon în preț. O revenire sustenabilă rămâne sub semnul întrebării, deoarece riscuri există: continuarea creșterii producției în SUA și decelerarea progresului economic al Chinei sunt doar două dintre acestea.

Taguri articol


12