Preţurile apartamentelor noi au crescut! Care este situația la Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Preţurile apartamentelor noi au crescut! Care este situația la Constanța

Cum sunt preţurile apartamentelor vechi
Economie 08 Aprilie 2019 / 13:44 1843 accesări

Preţurile medii cerute de vânzătorii de apartamente din marile oraşe ale ţării au crescut uşor în luna martie, în special datorită avansului înregistrat de preţurile apartamentelor noi, dar au fost înregistrate scăderi de preţ pe segmentul apartamentelor vechi, potrivit datelor transmise, luni, de platforma Imobiliare.ro. Astfel, suma medie solicitată pentru un metru pătrat de apartament (nou sau vechi) a ajuns, în martie, la 1.237 de euro pe metru pătrat util, cu 0,3% mai mult decât la finele lui februarie, când era 1.233 de euro pe metru pătrat util.

Preţurile medii cerute de vânzătorii de apartamente din marile oraşe ale ţării au crescut uşor în luna martie, în special datorită avansului înregistrat de preţurile apartamentelor noi, dar au fost înregistrate scăderi de preţ pe segmentul apartamentelor vechi, potrivit datelor transmise, luni, de platforma Imobiliare.ro. Astfel, suma medie solicitată pentru un metru pătrat de apartament (nou sau vechi) a ajuns, în martie, la 1.237 de euro pe metru pătrat util, cu 0,3% mai mult decât la finele lui februarie, când era 1.233 de euro pe metru pătrat util, potrivit imobiliare.ro. În trei dintre cele şase mari oraşe monitorizate, aşteptările vânzătorilor s-au majorat faţă de luna precedentă, iar în celelalte trei s-au diminuat. "De menţionat este că, la nivelul acestor centre regionale, scăderi de preţ au fost consemnate cu precădere pe segmentul apartamentelor vechi", se arată în raport. În Bucureşti, apartamentele s-au apreciat, per ansamblu, cu 0,4%, de la 1.322 de euro pe metru pătrat util, până la 1.327 de euro pe metru pătrat util. Pe ambele segmente de piaţă analizate, variaţiile preţurilor au fost destul de temperate, chiar dacă nu au urmat aceeaşi direcţie.

Cluj-Napoca este unul dintre cele trei mari centre regionale unde aşteptările vânzătorilor s-au diminuat în cea de-a treia lună a anului. "Mai exact, apartamentele din oraş s-au ieftinit, per ansamblu, cu 0,3%, de la 1.571 la 1.566 de euro pe metru pătrat. Spre deosebire de alte oraşe, tendinţa descendentă a fost resimţită aici pe ambele segmente de piaţă analizate: locuinţele vechi au consemnat un minus de 0,3% (de la 1.582 la 1.578 de euro pe metru pătrat), iar cele noi un minus de 0,4% (de la 1.559 la 1.553 de euro pe metru pătrat)", se arată în raport.

În Braşov, indicele relevă, pentru cea de-a treia lună a anului, un uşor avans general al preţurilor, de 0,2%, de la 1.113 la 1.115 euro pe metru pătrat util. "Şi aici, apartamentele vechi au consemnat o scădere, de 0,9% de data aceasta, de la 1.098 la 1.088 de euro pe metru pătrat util. Unităţile locative nou-construite, pe de altă parte, s-au apreciat în mod consistent, anume cu 2,8%, ajungând la o medie de 1.183 de euro pe metru pătrat (faţă de 1.151 de euro pe metru pătrat în luna precedentă)", se arată în comunicat.

În Constanţa, în luna martie, apartamentele disponibile spre vânzare în oraşul de la malul mării s-au apreciat, per ansamblu, cu 0,8%, de la 1.126 la 1.135 de euro pe metru pătrat util.

"De menţionat este că, dintre marile oraşe supuse analizei, Constanţa este singurul care face excepţie de la „regula" scăderilor de preţ de pe piaţa veche: astfel, locuinţele din această categorie s-au apreciat cu 0,7%, de la 1.123 la 1.131 de euro pe metru pătrat. Unităţile locative nou-construite, pe de altă parte, au cunoscut un avans de 1,3%, de la 1.129 la 1.144 de euro pe metru pătrat", se arată în comunicat.

În Iaşi, indicele Imobiliare.ro a consemnat un declin destul de important al preţurilor apartamentelor pe parcursul lunii martie, anume 1,3%, de la 1.020 la 1.007 euro pe metru pătrat util. În Timişoara, apartamentele disponibile spre vânzare au avut o evoluţie constantă în luna martie. Preţul mediu solicitat în Timişoara este de 1.228 de euro pe metru pătrat util.

"Evoluţia uşor descendentă a fost susţinută în mod exclusiv de locuinţele vechi, care s-au depreciat, la rândul lor, cu 0,2%, de la 1.240 la 1.238 de euro pe metru pătrat. Unităţile locative nou-construite s-au scumpit, însă, cu 0,8%, de la 1.189 la 1.198 de euro pe metru pătrat", se arată în comunicat.12