PREVENIREA ABUZURILOR: S-a votat înfiinţarea „cazierului sexual“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

PREVENIREA ABUZURILOR: S-a votat înfiinţarea „cazierului sexual“

Eveniment 15 Octombrie 2018 / 18:35 669 accesări

Senatul a adoptat, luni, un proiect de lege care prevede înființarea Registrului automatizat național cu privire la autorii contravențiilor și infracțiunilor sexuale, de hărțuire sau asupra minorilor, inițiat de mai mulți parlamentari, printre care și deputatul independent Oana Bîzgan, transmite Mediafax.

Propunerea legislativă privind registrul automatizat naţional cu privire la autorii contravenţiilor şi infracţiunilor sexuale, de hărţuire, sau asupra minorilor a fost adoptată în plenul Senatului cu 101 voturi „pentru” și o abținere. „În scopul prevenirii și combaterii faptelor de natură sexuală, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, prevăzute și pedepsite de legea penală, precum și pentru a evita riscul recidivei, se organizează Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de hărțuire sau asupra minorilor, denumit în continuare Registrul. Registrul se organizează de Ministerul Afacerilor Interne și se ține de unitățile Poliției Române, prin structuri specializate în acest domeniu”, se arată în proiectul de lege adoptat luni, în plenul Senatului.

Registru va ține evidența persoanelor fizice condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal sau administrativ potrivit prevederilor Legii nr. 286/2009, cu modificările și completările următoare, precum și a celor față de care au fost dispuse măsuri procesual-penale în legătură cu infracțiunile prevăzute la art 1 (2) de către organele române competente; persoanelor de cetățenie română despre care s-au primit comunicări de luare în evidență din partea autorităților centrale din celelalte state membre li ale autorităților competente din statele terțe cu privire la săvârșirea unei infracțiuni din cele enumerate la art. 1 (2); persoanelor născute în străinătate despre care s-au primit comunicări din partea autorităților ale altor state cu privire la săvârșirea unei infracțiuni din cele enumerate la art 1 (2) și cu privire la care sunt date că se deplasează sau că se pot deplasa pe teritoriul României”, prevede inițiativa legislativă.

De asemenea, potrivit proiectului legislativ, „nu se înscriu în Registrul persoanelor fizice care la data comiterii faptelor erau minore, cu excepția cazurilor în care instanța de judecată dispus aceasta în mod expres în cadrul unul proces penal”.

Printre faptele de infracțiune sexuală prevăzute în Codul Penal, care se vor introduce în registru, potrivit inițiativei, se numără: „infracțiunea de trafic de persoane prevăzută la art 210, infracțiunea de trafic de minori prevăzută la art 211, infracțiunea de proxenetism prevăzută la art 213, infracțiunea de exploatare a cerșetoriei prevăzută la art 214, infracțiunea de folosire a unui minor în scop de cerșetorie prevăzută la art 215, infracțiunea de folosire a serviciilor unei persoane exploatate prevăzută la art 216, infracțiunea de folosire a prostituției infantile prevăzută la art 216 , infracțiunea de viol prevăzută la art 218, infracțiunea de agresiune sexuală prevăzută la art 219 (...)”.

Inițiatorii sunt mai mulți parlamentari, printre care deputatul independent Oana Bîzgan. Unul dintre motivele înființării Registrului îl reprezintă prevenirea faptelor cu caracter sexual ce pot afecta integritatea psihică a persoanelor sau dezvoltarea în cazul minorilor.

„Registrul reprezintă o soluție similară cu cea oferită de mai multe state europene precum Austria, Malta Regatul Unit și Franța. Registru ar ajuta la prevenirea unor fapte cu caracter sexual sau conex ce pot afecta integritatea psihică a persoanelor sau dezvoltarea în cazul minorilor. Registrul are ca rol și prevenția accesului de persoane condamnate în prealabil la poziții unde ar putea repeta fapta de natură sexuală. Mai multe cazuri mediatizate din ultima vreme au relevat fapte de natură sexuală, uneori cu minori, comise de persoane în poziții de autoritate din învățământ sau siguranța publică”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Inițiatorii susțin că, potrivit MAI, zilnic, au loc în România cel puțin cinci cazuri de viol.

„Prezentul proiect ar urma să introducă și necesitatea obținerii unui extras de pe registru înainte de angajarea personalului pe anumite domenii precum sănătatea, educația, sănătatea publică sau apărarea, pentru a ajuta angajatorul să facă angajarea persoanelor ce se fac vinovate de fapte cu caracter secualsau e implică minori în cunoștință de cauză. Faptele de natură sexuală reprezintă unul din cele mai amri pericole sociale la ora actuală. Acest lucru e cu atât mai grav având în vedere că victimele crimelor de natură secuală sunt prponderent persoane de sex feminin sau minori. Pedoficlia și incestul distrug viețile copiilor înainte ca aceasta să fi avut șansa să înceapă. Zilnic, conform MAI, au loc în medie cinci cazuri de viol în România”, prevede proiectul de lege.

Senatul a fost prima cameră sesizată. Astfel, proiectul urmează să ajungă la Camera Deputaților pentru dezbatere și vot, având rol de for decizional.12