Prima caravană de testare gratuită pentru boala celiacă ajunge în Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sâmbătă, 20 iulie, la Hotel Bavaria Blu, între orele 13.00 și 17.00

Prima caravană de testare gratuită pentru boala celiacă ajunge în Constanța

Sănătate 18 Iulie 2019 / 18:00 2359 accesări

Nu multă lume știe despre boala celiacă, care afectează foarte mulți oameni și care, netratată, poate duce la deces. Boala celiacă este o boală autoimună cauzată de ingestia de gluten la persoanele predispuse genetic. Statisticile arată că intoleranța la gluten este sever subdiagnosticată, una dintre cauze fiind simptomele numeroase și ușor de confundat cu cele specifice altor afecțiuni. În Europa, doar 12%-15% dintre persoanele cu boala celiacă află că suferă de această afecțiune și reușesc să o țină sub control. În absența diagnosticului, persoanele dezvoltă afecțiuni autoimune invalidante care, netratate, pot duce la complicații grave și chiar deces. Tocmai de aceea, Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten anunță demararea Caravanei naționale de informare și testare gratuită pentru boala celiacă. Evenimentul este o premieră la nivel național și va avea trei componente: va ajuta la diagnosticarea celor care ar putea suferi de boală celiacă, va oferi sprijin și informații celor care deja se confruntă cu această afecțiune și va livra un curs autorizat de educație medicală continuă pentru profesioniștii medicali. Caravana va ajunge pe 20 iulie la Constanța, la Hotelul Bavaria Blu. Între orele 13.00 și 17.00, constănțenii pot beneficia de testări gratuite rapide de depistare a bolii celiace, care vor fi interpretate pe loc de personalul medical prezent. Analiza oferă rezultate în 10 minute, presupune o simplă înțepătură în deget și nu necesită o pregătire prealabilă. Vor fi testate exclusiv persoanele care nu țin o dietă fără gluten. Evenimentul se adresează totodată și celor diagnosticați deja cu boală celiacă. Aceștia vor primi sfaturi și materiale educative din partea reprezentanților ARIG și a medicilor prezenți. În paralel cu sesiunile de testare și informare, în cadrul evenimentului va fi susținut și cursul de educație medicală continuă „Afecțiuni induse de gluten: prevenție, diagnostic și urmărire”, pentru perfecționarea în diagnosticarea corectă a acestor afecțiuni. Cursul specializat este conceput de reprezentanții Centrului de Management pentru Boala Celiacă din cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”.

CÂT DE TARE ÎI AFECTEAZĂ BOALA CELIACĂ PE ROMÂNI

Estimările ARIG arată că între 250.000 și un milion de români suferă de boală celiacă și de alte afecțiuni induse de gluten. Totuși, sub 5% dintre pacienții din România sunt diagnosticați corect, din cauza simptomelor ușor de confundat cu ale altor afecțiuni. „Am conceput România fără gluten deoarece subiectul bolii celiace și al nevoii alimentației sigure fără gluten a devenit stringent în ultimii ani. Rata diagnosticului pentru boală celiacă este în creștere, iar nevoile pentru suport și informare a celor diagnosticați sunt tot mai mari. De asemenea, persoanele care nu sunt încă diagnosticate au nevoie de sprijin pentru a afla răspunsuri legate de sănătatea lor și de aceea oferim o testare gratuită de sânge și un curs autorizat, pentru ca în fiecare regiune a țării să existe un spital pregătit să ofere diagnostic și tratament persoanelor cu boală celiacă”, a declarat Iuliana Roibu Bonoiu, președintele ARIG.

BOALA CELIACĂ– UȘOR DE CONFUNDAT CU ALTE AFECȚIUNI

Boala celiacă poate debuta la orice vârstă, începând cu perioada copilăriei și până la vârsta a treia și este declanșată de gluten (o proteină care se găsește în grâu, orz și secară). Consumul de gluten de către persoanele intolerante duce la apariția de leziuni la nivelul intestinului subțire, care nu mai poate digera alimentele și instalează malabsorbția. Boala celiacă are simptome extrem de diverse, de la tulburări digestive de orice fel, la anemie feriprivă, statură mică, neuropatie periferică sau osteoporoză precoce. Ele pot fi confundate cu orice alt tip de sindrom de malabsorbție, cu tulburări endocrinologice sau cu tulburări hematologice. Afecțiunea este dificil de diagnosticat, deoarece simptomele sunt complexe, nespecifice, pot fi ușor confundate cu cele ale altor afecțiuni, necesită monitorizare continuă și mai multe vizite la medic, iar testele nu sunt accesibile. În lipsa diagnosticării, boala celiacă poate duce la complicații grave. Tratamentul în boala celiacă este unul singur: alimentația specială cu produse fără gluten, pentru tot restul vieții. Informarea corespunzătoare în legătură cu alimentația și stilul de viață potrivite, precum și soluții pentru managementul dietei și al relației cu specialiștii medicali sunt esențiale pentru persoanele cu boală celiacă. În cadrul caravanei, pacienții vor primi materiale informative, prezentări și filme din care să poată prelua cât mai multe din informațiile de care au nevoie.

Taguri articol


12