Primele Denii din Postul Mare. Conferința „Din temnițe spre sinaxare”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Primele Denii din Postul Mare. Conferința „Din temnițe spre sinaxare”

Religie 08 Aprilie 2019 / 11:00 1824 accesări

Biserica Ortodoxă a statornicit ca în a cincea săptămână a Postului Mare în lăcașurile de cult să fie oficiate slujba Deniei Canonului Mare (miercuri) şi a Deniei Acatistului Bunei Vestiri (vineri).

Miercuri, 10 aprilie, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia:

• de la ora 13.00, Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea constănțeană Ostrov,

• de la ora 17.00, Denia Canonului Mare al Sfântului Andrei Criteanul la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

Canonul Mare a fost redactat de către Sfântul Andrei Criteanul (arhiepiscopul Cretei). Născut la Damasc, în jurul anului 660, într-o familie creştină, Sf. Andrei Criteanul a intrat în monahism la vârsta de 14 ani. Este considerat cel dintâi autor de canoane liturgice, cea mai importantă scriere fiind Canonul Mare. În cele peste 250 de stihuri, acest amplu imn liturgic îi invită pe credincioşi la rugăciune, post și smerenie. Sfântul Andrei Criteanul a trecut la viaţa veşnică în anul 740.

Joi, 11 aprilie, ierarhul Tomisului:

• va oficia, de la ora 15.00, Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfântul Dumitru” din localitatea Lumina (Str. Mare, nr. 93);

• va participa, de la *ora 17.30*, la conferința „Din temnițe spre sinaxare”, desfășurată la Catedrala arhiepiscopală. Vor susține prelegeri: IPS Teodosie Arhiepiscopul Tomisului, Pr. Hariton Negrea, Pr. Amfilohie Brânză, Pr. Mihail Stăneiu, Pr. Mihai – Andrei Aldea, Zoe Rădulescu şi alţi invitaţi. Evenimentul se înscrie într-un periplu național de astfel de

prelegeri ce a debutat la Iași, în data de 19 martie, a continuat la Târgoviște, și, după Constanța, urmează Făgăraș și Sibiu. La Constanța, acțiunea este organizată de către Arhiepiscopia Tomisului și Curtea Brâncovenească;

• va oficia, de la ora 21.00, Liturghia Darurilor mai înainte sfințite la biserica „Sfânta Cruce și Sf. Calinic” din Constanța (str. Eduard Caudella, nr. 84, zona Energia) întrucât joi, Biserica Ortodoxă Română îl cinstește pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, episcopul Râmnicului.

Vineri, 12 aprilie, de la ora 17.00, ierarhul nostru va oficia Denia Acatistului Bunei Vestiri la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

Denia Acatistului Bunei Vestiri amintește de întruparea lui Hristos și de minunea eliberării Constantinopolului de invazia perșilor și a avarilor (7 august 626). În semn de recunoștință, poporul a petrecut noaptea victoriei rugându-se în biserica Maicii Domnului din Vlaherne. Acatistul recapitulează învățătura despre întruparea și nașterea Fiului lui Dumnezeu din Fecioară, dar și ajutorul pe care îl primesc cei ce se roagă Maicii Domnului.

Sâmbătă, 13 aprilie, de la ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur la biserica „Izvorul Tămăduirii” din Constanța (bdul. Tomis, zona Macul Roșu).

Duminică, 14 aprilie, începând de la ora 8.45, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Gheorghe” din Constanța (Str. Nicolae Iorga, nr. 1), anticipând cinstirea ocrotitorului spiritual, Sf. M. Mc. Gheorghe (23 aprilie).12