Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va găzdui Târgul de Crăciun ”Calitate și tradiție pentru români”, în curtea instituției, în perioada 18 - 21 decembrie, eveniment în cadrul căruia vizitatori din toată țara vor putea găsi produse alimentare de calitate garantată, cum sunt produsele tradiționale atestate și ecologice certificate, potrivit unui comunicat al instituției. În pragul Sfintelor Sărbători de Crăciun, vizitatorii sunt invitați să redescopere gustul bucatelor de altădată al brânzeturilor din Brașov - telemea de vacă, brânză de burduf, caș, cașcaval, telemea de oaie, urdă - sau al celor din Botoșani - cașcaval de Vlăsinești, caș și brânză ca la bunica, ce se potrivesc foarte bine cu pâinea tradițională. Iubitorii de pește pot găsi produsele aduse chiar de la noi, din Dobrogea.
PREPARATE DE LA TULCEA De la Tulcea vor fi aduse salată cu icre de crap sau știucă, sardeluțe marinate în ulei, pastramă și batog de somn de crap argintiu sau de somn. Păstrăvul afumat în cobză de brad din Prahova se va regăsi, de asemenea, între produsele expuse. Totodată, toți cei care vor trece pragul Târgului de Crăciun organizat de MADR vor găsi preparate din carne pregătite după rețete moștenite din străbuni, precum lebăr sau tobă de casă, drob, cârnați de porc, caltaboș cu orez, mititei, slănină cu boia, patricieni din carne de oaie afumați, mușchi crud - afumat, jambon cu os afumat sau bunătăți aduse de la Buzău, precum mici de casă, piept de porc crud afumat, mușchi țărănesc crud afumat, cârnați de casă afumați de porc, cârnați de Pleșcoi cruzi și uscați, babic, ghiuden sau pastramă de oaie. Nu au fost uitați nici iubitorii de dulcețuri și siropuri. Aceștia vor putea găsi siropuri de muguri de brad sau flori de soc, dulceață de afine, de zmeură ori de mure, Magiunul de prune de Topoloveni, care beneficiază de certificare de calitate europeană ”Indicație geografică Protejată - IGP”, prunele uscate de Leleasca (Olt) sau țuica din Argeș. Din categoria produselor ecologice, la târg vor fi aduse uleiuri naturale, obținute prin presarea la rece a semințelor selecționate și neprelucrate termic prin prăjire, precum uleiurile din semințe certificate de in, susan, cânepă, floarea-soarelui, miere ecologică - polifloră, de salcâm, de tei, ceaiuri medicinale, sucuri ecologice de cătină sau morcovi cu miere. Meșteșugari în arta prelucrării lemnului din Vâlcea vor fi prezenți pentru a reaminti tuturor vizitatorilor tradițiile autentice românești. MADR reamintește că recunoașterea tradiționalității unui produs prin intermediul înregistrării sale în conformitate cu ordinul 724/2013 este un proces continuu, care permite oricărui doritor să aplice pentru obținerea atestatului de produs tradițional. În același timp, MADR precizează că toate produsele care au fost atestate în baza vechii legislații (Ordinul 690 din 2004) și nu s-au reatestat până la 30 noiembrie 2014, nu mai pot fi încadrate în această categorie.