Proiect european la Siminoc. Ce rol au elevii din localitatea constănțeană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O altfel de educație

Proiect european la Siminoc. Ce rol au elevii din localitatea constănțeană

Social 09 August 2018 / 13:47 655 accesări

Câțiva elevi din localitatea constănțeană Siminoc au devenit parte a unui proiect european ce se desfășoară la ei în comună. Scopul general este schimbarea mentalității comunității. Proiectul „Împreună pentru Viitor la Siminoc“ este un sub-grant derulat de Asociația Împreună pentru Viitor Constanța, în perioada 15 iunie - 30 octombrie 2018, la Școala Gimnazială „Adrian V. Rădulescu“ Murfatlar – structura Siminoc, în cadrul proiectului Make Europe Sustainable for All. Scopul proiectului este creșterea gradului de conștientizare legat de participarea tinerilor în comunitate, care să acționeze cu spirit civic, educația acestora în spiritul voluntariatului, reducerea inegalităților și rezolvarea nevoilor prin resurse proprii ale comunității din care aceștia fac parte pentru promovarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabila și a Agendei 2030.

Proiectul se adresează comunității din Siminoc, județul Constanța și urmărește stimularea membrilor acesteia în a găsi soluții pe plan local la nevoile pe care le identifică și a acționa în scopul rezolvării lor. Membrii comunității sunt informați despre oportunitățile oferite de proiect și sunt invitați să ia parte la activitățile proiectului în cadrul căruia s-a format un grup de inițiativă și acțiune locală.

Grupul de inițiativă, format din 15 elevi din clasele V-VIII, va elabora și va implementa, alături de membrii Asociației Împreună pentru Viitor Constanța, de profesorii și părinții voluntari, un număr de 4 planuri de acțiune. Aceste planuri de acțiune, care au la bază nevoile comunității, identificate de elevi, vor ajuta la creșterea gradului de participare al tinerilor în comunitate, la reducerea inegalităților sociale și educarea locuitorilor din Siminoc în spiritul activismului civic. În urma acestor acțiuni, gupul de inițiativă va fi un exemplu pentru comunitate precum și pentru colegii lor mai mici. Ca răsplată a implicării și efortului depus elevii vor beneficia de o excursie, intitulată O zi Altfel. „Cu convingerea deplină că lumea copilăriei este o resursă inepuizabilă de sinceritate, joc și inocență, acest proiect, construiește viitorul în satul Siminoc. Grupul de inițiativă, format, identifică nevoile comunității, elevii devenind agenți ai schimbării în reducerea inegalităților sociale și în educarea locuitorilor în spiritul activismului civic, prin valorificarea creativității și a dorinței lor de implicare socială“, a declarat coordonatorul de structură al școlii din Siminoc, înv. Nicoleta Neacșu.12