Proteste împotriva „mafiei retrocedărilor”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Angajații unei firme de construcții versus autorități

Proteste împotriva „mafiei retrocedărilor”

Administrație 12 Noiembrie 2015 / 17:59 2328 accesări

Un nou scandal a izbucnit la Constanța. De această dată, revolta nu are legătură cu nemulțumirile românilor din ultima vreme, care continuă să iasă în stradă manifestând împotriva clasei politice. Joi dimineața, aproximativ 200 de angajați ai SC Somaco Construct SRL au protestat în fața Prefecturii Constanța, acuzând mai multe autorități că... îi lasă fără loc de muncă. Asta pentru că autoritățile ar fi luat mai multe măsuri prin care au obligat firma la care lucrează să restrângă activitatea. Totul a pornit, spune directorul societății, Grigore Comănescu, în anul 2005, când Somaco Construct a cumpărat o carieră de piatră în satul Sibioara, comuna Lumina. „Am dat patru milioane de euro, iar statul român ne-a garantat dreptul de exploatare pe viață. Imediat după ce am cumpărat, mai multe persoane au început demersurile pentru a retroceda terenul, împiedicându-ne activitatea. Legea nu permite asemenea retrocedări”, a explicat Comănescu. El a adus acuzații grele avocatului Ionel Hașotti, senatorului Puiu Hașotti, fostului prefect Eugen Bola și actualului reprezentant al Guvernului în teritoriu, Constantin Ion, pentru că ar fi permis să fie pusă în practică retrocedarea terenului unde există exploatarea minieră. „Avocatul Ionel Hașotti și fratele său, Puiu Hașotti, au găsit mai mulți falși moștenitori ai terenului pe care se află cariera și s-au folosit de propriile relații pentru a obține hotărâri favorabile în instanță. Prefectul de la acea vreme, Eugen Bola, a aprobat aceste hotărâri ilegale, iar actualul prefect, Constantin Ion, este vinovat pentru că menține în vigoare aceste hotărâri. Toți au legături între ei și au format niște grupuri de tip mafiot peste care nu se poate trece. Prin aceste măsuri, ne blochează nouă activitatea și ne obligă să ne lăsăm angajații fără locuri de muncă”, a mai declarat Comănescu.

REPLICĂ Avocatul Ionel Hașotti a răspuns acuzațiilor lui Comănescu spunând că instanțele au dat 13 hotărâri judecătorești irevocabile, favorabile clienților săi. „Totul a fost legal pe deplin. Comănescu nu a câștigat niciun proces. Pe de altă parte, singurul lucru pe care l-au solicitat clienții mei a fost să încheie un contract de rentă minieră cu proprietarii terenului, așa cum prevede legea minelor. El nu a făcut acest lucru. Deși nu și-a îndeplinit obligația de a plăti chirie, firma lui Comănescu nu a fost evacuată de pe terenul respectiv, ca să nu mai spun că are de plătit 250.000 de euro clienților mei, lucru pe care nu l-a făcut”, a spus avocatul Ionel Hașotti. Fratele său, Puiu Hașotti a declarat că nu are nicio legătură cu acuzațiile care i se aduc și că nici măcar nu îl cunoaște pe Comănescu, dar este hotărât să îl acționeze în instanță. Mai mult, fostul prefect Eugen Bola a precizat că doar și-a făcut datoria la momentul respectiv. La rândul său, actualul prefect, Constantin Ion, a explicat că datoria lui este doar aceea de a pune în practică o hotărâre judecătorească și nu de a analiza legalitatea documentului.

O altă nemulțumire a lui Comănescu îl vizează pe primarul din Năvodari, Nicolae Matei. Directorul SC Somaco Construct a explicat că, în 2007, a lucrat la consolidarea malului lacului Siutghiol, în spatele complexului Verona, administrat de firma amintită. Comănescu este revoltat pentru că Primăria Năvodari i-a impus o taxă de aproape două milioane de euro pentru terenul format în urma lucrărilor de consolidare, cu toate că, spune el, nu a utilizat terenul în interesul propriu. Am încercat să cerem un punct de vedere din partea primarului Nicolae Matei în legătură cu acest aspect, însă nu a putut fi contactat.



12