Proteste la Atena împotriva folosirii numelui de Macedonia de către FYROM

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Proteste la Atena împotriva folosirii numelui de Macedonia de către FYROM

Externe 04 Februarie 2018 / 18:22 758 accesări

Sute de mii de persoane au manifestat duminică la Atena pentru a cere guvernului elen să nu accepte folosirea termenului de "Macedonia" în nicio posibilă înţelegere cu Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM), informează EFE.

Principalul orator al protestului, care s-a desfăşurat în Piaţa Syntagma, vizavi de Parlamentul elen, a fost compozitorul Mikis Theodorakis, în vârstă de 92 de ani, care a fost decenii la rând un simbol al stângii elene şi a cărui participare la miting a provocat decepţie în acest sector al societăţii. Casa lui Theodorakis, care a compus muzica filmului "Zorba grecul", a fost atacată sâmbătă seara cu grafitti şi cu pungi cu vopsea, un gest pe care compozitorul l-a atribuit "fasciştilor, rasiştilor, anarhiştilor, teroriştilor şi criminalilor". "Sunt un patriot, un internaţionalist şi dispreţuiesc şi lupt împotriva fascismului, în forma sa cea mai înşelătoare şi periculoasă, care este stânga", le-a spus Theodorakis participanţilor la protest. "Prin folosirea termenului de Macedonia, Skopje vrea să-şi extindă frontierele în detrimentul Greciei... Dacă facem concesii ar fi ca şi cum ne-am deschide frontierele celor care ne ameninţă", a avertizat el, care a cerut organizarea unui referendum pe tema numelui de Macedonia.

La protest a fost prezent şi liderul partidului neonazist Zori Aurii, Nikos Michaloliakos, însoţit de tot grupul său parlamentar; fostul premier conservator Andonis Samaras; vicepreşedintele principalei forţe de opoziţie, Adonis Georgiadis, şi zeci de preoţi şi primari.

Manifestanţii au venit în Atena din toate colţurile Greciei, cu autobuze închiriate special de către preoţi şi primari locali, cu maşinile personale sau cu mijloace de transport interurban.

Cu sloganuri precum "Macedonia este Grecia, Grecia este Macedonia", "Jos labele de pe Macedonia" sau "Grecia unită, niciodată învinsă", manifestanţii s-au pronunţat împotriva oricărei soluţii în disputa cu guvernul de la Skopje care să includă termenul de Macedonia, nume care - în opinia protestatarilor - aparţine exclusiv regiunii nordice a Greciei, cu capitala la Salonic.

Taguri articol


12