Putin își anunță oficial candidatura pentru încă un mandat de președinte

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Putin își anunță oficial candidatura pentru încă un mandat de președinte

Externe 08 Decembrie 2023 / 18:49 18467 accesări

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat vineri că va candida la alegerile prezidențiale de anul viitor, ce urmează să fie organizate pe parcursul a trei zile în luna martie.

În ceea ce jurnaliștii agențiilor de presă internaționale descriu ca fiind “o scenetă”, după ceremonia în care Putin a acordat veteranilor cea mai înaltă distincție militară a Rusiei, un comandant militar rus l-a abordat pe președintele rus și i-a cerut să candideze din nou la alegerile din 2024.

Mandatul lui Vladimir Putin încetează efectiv la 7 mai 2024. Următoarele alegeri prezidențiale din Rusia sunt programate pentru 17 martie. Putin a fost liderul Rusiei pe durata a cinci președinții americane, de la Bill Clinton la Joe Biden. El a devenit președinte interimar în ajunul Anului Nou din 1999, când Boris Elțîn a demisionat în mod neașteptat.

A fost ales pentru primul său mandat în martie 2000. A dus la capăt două mandate de patru ani în calitate de președinte înainte de a se retrage în 2008, deoarece nu i se permitea din punct de vedere constituțional să candideze pentru un nou mandat prezidențial. L-a susținut pe Dmitri Medvedev, care l-a înlocuit în funcția de președinte, în timp ce Putin a preluat rolul de prim-ministru pentru a doua oară. În această perioadă, a modificat legislația astfel încât mandatele de președinte să dureze șase ani, în loc de patru.

A recâștigat președinția în 2012 și, după ce a fost reales în 2018, a semnat o lege în 2021 care i-a deschis calea pentru a candida pentru încă două mandate de șase ani. A fost deja președinte mai mult timp decât orice alt conducător al Rusiei, de la Iosif Stalin încoace, depășind chiar și mandatul de 18 ani al lui Brejnev.Ştiri recomandate

12