Rachetă cu patru sateliți, lansată pentru sistemul european de navigație Galileo

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rachetă cu patru sateliți, lansată pentru sistemul european de navigație Galileo

Tehnologie 17 Noiembrie 2016 / 22:00 1008 accesări

O rachetă europeană Ariane 5 a fost lansată joi de la baza din Kourou, în Guyana Franceză, pentru a transporta pe orbită patru noi sateliți care urmează să facă parte din sistemul european de navigație Galileo, conform AFP.

Lansarea a avut loc conform programului la ora locală 10:06 (13:06 GMT).

Racheta Ariane 5 a trebuit adaptată în mod special pentru această misiune, prima în care transportă patru sateliți pe orbită. Spre deosebire de sateliții de telecomunicații ce sunt echipați cu sisteme proprii de propulsie și care se pot plasa singuri pe orbita necesară (odată cu ajung în spațiu), sateliții de geolocalizare Galileo trebuie transportați practic până la orbita finală, aflată la altitudinea de 22.900 km.

Dacă această misiune va decurge fără probleme, constelația Galileo va ajunge să numere 18 sateliți.

Proiect emblematic al Comisiei Europene, sistemul de navigație Galileo vizează reducerea dependenței Europei de sistemul de navigație GPS american și îmbunătățirea preciziei serviciilor de navigație folosite de europeni.

Cu sistemul Galileo "ideea este de a dispune gratuit de un sistem de poziționare cu precizia de ordinul unui singur metru și de o datare cu o precizie de ordinul a câteva miliardimi de secundă", conform lui Jean-Yves Le Gall, președintele Agenției spațiale franceze.12