Radu Mazăre, despre Remus Cernea: “Am greşit, e o tâmpită”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fără culte la bugetul de stat şi căsătorii gay?!

Radu Mazăre, despre Remus Cernea: “Am greşit, e o tâmpită”

Eveniment 13 Aprilie 2013 / 00:00 2966 accesări

PROPUNERE CONTESTATĂ În urmă cu câteva zile, deputatul USL Remus Cernea a reuşit să creeze un val de nemulţumiri şi discuţii în contradictoriu cu iniţiativa sa privind finanţarea cultelor prin direcţionarea de către cetăţeni a 2% din impozitul pe venit. Primii care au reacţionat au fost social democraţii constănţeni, care au dat o rezoluţie prin care se dezic de propunerea lui Cernea, preşedintele PSD Constanţa, Radu Mazăre, declarând că Cernea a avut iniţiativa legislativă fără a consulta USL Constanţa. Premierul Victor Ponta s-a dezis şi el de ideea lui Cernea, afirmând că propunerea nu a fost discutată în USL şi nu va avea susţinere.

EXPLICAŢII În replică, deputatul Remus Cernea a organizat, vineri, o conferinţă de presă, în ideea de a explica tuturor iniţiativa sa. „Din păcate, iniţiativa mea a fost comentată înainte de a fi explicată. Prin ceea ce propun eu, doresc să avem o finanţare echitabilă, stabilă şi destul de consistentă pentru Culte”, a declarat Cernea. Conferinţa nu a fost lipsită de surprize, una dintre acestea fiind apariţia preotului Gheorghe Chircalan de la Biserica Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, care i-a cerut parlamentarului să-i explice „de unde bani?” şi spunându-i că iniţiativa sa este total greşită, în condiţiile în care tot mai mulţi cetăţeni trăiesc la limita subzistenţei şi nu au de unde să dea cei 2% către Biserică. Şi nu a fost singura „surpriză” pentru Cernea, care a fost întrerupt din discursul său şi de fostul preşedinte al verzilor constănţeni, Sorin Belu, care a început să dezlipească afişele de pe pereţi în semn de protest faţă de Cernea, pe care îl acuză de faptul că nu mai reprezintă interesele Partidului Verde. De partea cealaltă, deputatul a spus că Sorin Belu nu mai este membru al partidului şi că gestul de a dezlipi afişele cu sigla partidului „este absolut incalificabil”.

INIŢIATIVĂ ŞOCANTĂ După scandalul pe finanţarea cultelor, deputatul Cernea trece acum la un alt proiect de lege care, probabil, va stârni la fel de multe controverse. Parlamentarul a anunţat că doreşte ca în viitor să iniţieze un proiect de lege pentru reglementarea parteneriatului civil între persoanele de acelaşi sex, susţinând că acest model este aplicat în mai multe ţări europene. Şi această nouă propunere a lui Cernea a stârnit nemulţumirea preşedintelui Organizaţiei Judeţene Constanţa a PSD, primarul Radu Mazăre, care, contactat telefonic, a declarat: “Am greşit, e o tâmpită!”. Anterior, Radu Mazăre l-a catalogat pe Cernea drept „tâmpit” pentru iniţiativa sa de a scoate cultele de la bugetul de stat. Noua iniţiativă legislativă a parlamentarului Remus Cernea l-a şocat şi pe Arhiepiscopul Tomisului IPS Teodosie, care a spus că, dacă face o asemenea propunere, înseamnă că Cernea este un om cu gândire confuză şi bolnavă şi că are nevoie de consiliere, mai întâi psihologică şi apoi duhovnicească.

DEZAMĂGIRE Şi, pentru că subiectul a suscitat interes pentru comunitatea homosexuală din România, vedeta TV care şi-a recunoscut public orientarea sexuală, constănţeanul Mircea Solcanu, a comentat pe pagina sa de Facebook că iniţiativa parlamentarului care îi reprezintă circumscripţia va produce deservicii comunităţii gay. „Văd în presă că Remus Cernea, deputatul care crede că Woodstock nu s-a terminat, o să propună ca minorităţile sexuale să beneficieze de acel parteneriat civil, ceea ce este corect. Dar la cât de bun comunicator este... Redus(e) sunt şansele ca această iniţiativă să aibă vreo… şansă. Trebuie să precizez că sunt de acord cu Radu Mazare care îl consideră tâmpit, iar asta o spune un om care ar trebui să îl aplaude pe deputatul în a cărui circumscripţie mă aflu cu drept de vot. (…) Deci, după ce a vrut să-l excludă financiar pe Dumnezeu de la guvernare, acum vine cu pactul civil, la care domnul Becali şi restul său de susţinători o să spună că e pactul cu Diavolul, iar departe de adevăr nu sunt, dacă mă uit la deputatul din circumscripţia mea, aşa… cum arată”.12