Recesiunea ne bate tot mai tare la ușă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De unde atât optimism, frate?!?

Recesiunea ne bate tot mai tare la ușă

Economie 20 Noiembrie 2018 / 17:43 5171 accesări
Construcțiile, industria și comerțul au decelerat. Contribuția agriculturii e misterioasă tare. De unde să crească economia românească?

Construcțiile, industria și comerțul au decelerat. Contribuția agriculturii e misterioasă tare. De unde să crească economia românească?

Dacă Europa crește cu mai puțin de 1%, România riscă să intre în recesiune tehnică, în a doua partea a lui 2019 sau în 2020, estimează economistul-șef pentru Europa Centrală și de Est al UniCredit Bank Londra, Dan Bucșa. El spune că avansul PIB va coborî spre 2%, în 2020, pentru că nici consumul și nici stocurile nu vor mai contribui la fel de puternic. Ba mai mult, construcțiile au decelerat, la fel ca și industria (și, implicit, exporturile) și comerțul. Contribuția agriculturii e una misterioasă, pentru că nimeni nu spune ce efecte a avut gripa porcină în zootehnie. Cu atât de multe necunoscute, un avans de 4%, cum visează Guvernul, e de-a dreptul științifico-fantastic.

Riscul unei recesiuni tehnice în România, în a doua parte a lui 2019 sau în 2020, este foarte mare, a declarat, marţi, economistul-şef pentru Europa Centrală şi de Est (ECE) al UniCredit Bank Londra, Dan Bucşa - „Recesiune tehnică înseamnă două trimestre consecutive de scădere a PIB. Dacă Europa va creşte cu 1%, probabil că vom evita recesiunea. Dacă, însă, va creşte cu mai puţin de 1%, atunci sunt şanse mari să fie un recul. Prognozele noastre arată o încetinire a economiei românești în 2020, undeva foarte aproape de 2%. De ce? Contribuţia consumului nu mai poate să fie la fel de mare, iar cea a stocurilor ar trebuie să înceteze la un moment dat. De asemenea, investiţiile se vor reduce, cel mai probabil, și nici nu vedem cum ar putea creşte exporturile nete (deşi, la finele lui 2019, va intra în joc o fabrică destul de mare de electrocasnice). Nu în ultimul rând, industria auto s-ar putea să meargă mult mai prost. Suntem la finalul unui ciclu de cumpărări de automobile în Europa, dar achizițiile pot fi stimulate în continuare prin scheme de tipul Rablei“. Potrivit economistului UniCredit, în cazul României e de înțeles de ce a crescut consumul; în schimb, contribuția stocurilor este inexplicabilă, motiv pentru care Institutul Național de Statistică ar trebui să dea explicații, așa cum se procedează în toate țările civilizate în momentul în care ceva surprinde foarte tare - „Avem, cu siguranță, o contribuție foarte mare de la agricultură. Dar, în condițiile în care zootehnia reprezintă o treime din sector, care a fost efectul gripei porcine? Să fi crescut atât de mult producţia de cereale încât să compenseze? Nu cred. Dacă ne uităm la prognoze, grâul este cam la fel ca anul trecut, cartofii sunt mai jos și doar porumbul ar fi ceva mai sus. Din ce creşte agricultura României?“. Ba mai mult, țara noastră e prima din regiune în care ciclul din construcții a intrat iarăși pe partea descendentă; și industria și comerțul cu amănuntul au încetinit vizibil față de anii trecuți. Deci, de unde și până unde va crește PIB-ul cu 4%, cum se tot estimează de la centru? UniCredit estimează că și SUA vor intra, până în 2020, în recesiune tehnică, fapt care se va răsfrânge asupra economiei globale. Firește, și România va fi afectată.



12