Revizuirea Constituţiei privind interzicerea amnistiei şi graţierii, invalidată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Decizie luată în unanimitate de judecătorii CCR Revizuirea Constituţiei privind interzicerea amnistiei şi graţierii, invalidată
Politică, Justiție 18 Iulie 2019 / 17:12 2689 accesări 4 comentarii

Curtea Constituţională a respins iniţiativele legislative ale PNL-USR şi PSD de revizuire a Constituţiei. Judecătorii au decis acest lucru deoarece interzicerea amnistiei şi graţierii faptelor de corupţie, prevederi în iniţiativele legislative depuse, depăşeşte limitele de revizuire a Constituţiei. Judecătorii Curţii Constituţionale au avut, joi, în dezbatere proiectele legislative de modificare a Constituţiei României şi au declarat că prevederile privind interzicerea amnistiei şi graţierii persoanelor care au comis fapte de corupţie încalcă limitele de revizuire a Legii fundamentale. CCR a dezbătut proiectul de lege al PNL şi USR, precum şi iniţiativa legislativă a PSD-ALDE care prevede tot revizuirea Legii fundamentale.

CE MODIFICĂRI AU FOST PROPUSE

Potrivit Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR, „înainte de sesizarea Parlamentului pentru iniţierea procedurii legislative de revizuire a Constituţiei, proiectul de lege sau propunerea legislativă, însoţită de avizul Consiliului Legislativ, se depune la Curtea Constituţională, care este obligată ca, în termen de 10 zile, să se pronunţe asupra respectării dispoziţiilor constituţionale privind revizuirea”. PNL şi USR au depus, pe 1 iulie, la Parlament un proiect pentru revizuirea Constituţiei prin care condamnaţii definitiv la pedepse privative de libertate sunt excluşi de la alegerile locale, parlamentare, prezidenţiale şi europarlamentare, iar amnistia şi graţierea pentru fapte de corupţie este interzisă. Proiectul are în vedere interzicerea dreptului de a fi aleşi în „organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României” pentru cetăţenii „condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”. Propunerea mai prevede şi interzicerea acordării, de către preşedintele României, a graţierii individuale pentru fapte de corupţie.

TARCEA, DESPRE DECIZIA CCR: SUNT DE ACORD CU DECIZIA CURŢII. AMNISTIA TREBUIE REGLEMENTATĂ PRIN LEGE

La ieşirea din sediul CSM, şefa Instanţei Supreme a spus că este de acord cu decizia CCR, chiar dacă nu a citit motivarea, pentru că, la nivel de principiu, amnistia trebuie reglementată prin lege şi că interzicerea amnistiei pe anumite aspecte ale infracţionalităţii este o opţiune a legiuitorului. „Instituţia amnistiei este reglementată de Codul de Procedură Penală, de Codul Penal, este reglementată de lege, aşa că nu pot decât să fiu de acord, fără să citesc motivarea deciziei Curţii Constituţionale, dar la nivel de principiu, amnistia trebuie reglementată prin lege”, a precizat Cristina Tarcea, în legătură cu decizia CCR, prin care s-a decis că amnistia nu poate fi interzisă prin lege. Iniţiatorii propunerii de modificare a Constituţiei motivează aceasta de „punerea în aplicare a rezultatului Referendumului pe probleme de interes naţional convocat de Preşedintele României, dl. Klaus Iohannis şi desfăşurat la data de 26 mai 2019”.

PROIECTUL PSD-ALDE PENTRU REVIZUIREA CONSTITUŢIEI EXTINDE DREPTUL DE A SESIZA OUG LA CCR

Pe 2 iulie, coaliţia PSD-ALDE a depus, la Camera Deputaţilor, proiectul pentru revizuirea Legii fundamentale, care prevede interdicţia de a deţine funcţii publice a persoanelor condamnate la închisoare, dar şi extinderea dreptului de a sesiza CCR în privinţa ordonanţelor de urgenţă. Proiectul de lege a fost semnat, în numele iniţiatorilor de preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu şi preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu. PSD şi ALDE propun revizuirea Constituţiei, astfel încât persoanele condamnate la închisoare să nu mai poată deţine funcţii publice. Potrivit actului normativ propus de PSD-ALDE, Guvernul nu va mai putea emite ordonanţe de urgenţă care privesc organizarea judiciară. Legea fundamentală prevede în prezent, la articolul 115 alineatul (6) că: „Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică”. La referendumul de pe 26 mai, cetăţenii au fost chemaţi de preşedintele României, Klaus Iohannis, să se pronunţe prin „Da” sau „Nu” cu privire la întrebările: 1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” 2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.

Loading...

4 comentarii

DEMISIA WC JOHANIS 09:55:40 / 19 Iulie 2019
Ieși afară javra ordinara

Nu se pot discuta s-au propune REFERENDUM pe probleme de JUSTIȚIE ,u unui popor , în care majoritatea lui nu are cunoștințe elementare despre.... JUSTIȚIE !!!!!....A FOST o încercare disperată a lui WC JOHANIS care nu mai avea nici o șansă că PDL PNL CIUMA ROȘIE sa intre in PE..Ar trebui sa răspundă PENAL pentru încălcarea gravă a constituției României...O decizie de unanimitate a CCR care ia dat un șut în fund lui WC JOHANIS .. Prea târziu, POPORUL a fost încă o dată MINȚIT de EL... Trimițând in PARLAMENTUL EUROPEAN toții TARDATORII , urmașii lui Traian Băsescu , ce-i care au votat împotriva României în PE.

Nelu 12:25:47 / 19 Iulie 2019
Potaie , taci !

Bai cretin si haimana , marlan si jegos creponat pansat PSD-ALDE , iara ai evadat de la ospiciu , mamiferule popo-sapiens , canalie cracanata , MORTI MATI - CURVA MIORITICA - HAI SICTIR ONANISTULE , ''r-ati ai dreak de tristi !

Ieși afară JAVRA ordinară.. 13:20:48 / 19 Iulie 2019
WC JOHANIS să-și ceară scuze POPORULUI ROMÂN

WC Johanis să-și ceară scuze POPORULUI ROMÂN,popor pe care la MINȚIT ,ordinar, cum că dacă vor ieși la vot..!!!!I Un incapabil..Incurabil...Abulik...Un disperat după putere SI...Avere..Nu cuteza să încalce ÎNCĂ o dată LEGEA SI Constituția României.. DEMISIA lui WC JOHANIS ar fi un act de onoare .. Ăsta dacă o are .... Acum se văd babuini din presa securistă ,cum e Moise guran ,un idiot care pune DECIZIA CCR că fiind .. ... Nu-i convie .. Idiotului .O decizie Altfel UNANIMĂ !!!!

Cristi 07:49:29 / 22 Iulie 2019
Pentru imbecilul,, Ieși afara javra ordinara..

În cretinismul tău ordin mai bine te duci lângă Draknea cel cinstit. Prea mulți idioți pe lumea asta, unul dintre ei ești chiar tu...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Pagina a fost generata in 0.1739 secunde