Rusia a testat cu succes o rachetă intercontinentală RS-18

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia a testat cu succes o rachetă intercontinentală RS-18

Externe 30 Octombrie 2007 / 00:00 587 accesări

Rusia a testat, luni, o rachetă intercontinentală RS-18 (clasificare NATO SS-19 Stiletto) de pe cosmodromul din Baikonur din Kazahstan, a anunţat un purtător de cuvînt al Forţelor Strategice Terestre din Rusia. ”RS-19 a fost lansată luni, 29 octombrie, la 09.00 GMT”, a declarat colonelul Vadim Koval. Racheta şi-a atins obiectivul aflat la peste 5.000 de kilometri distanţă, pe poligonul Kura din Kamceatka. ”Testul a urmărit să confirme stabilitatea caracteristicilor tehnice ale rachetei în perspectiva unei prelungiri a perioadei sale de exploatare”, a precizat oficialul. ”Fiabilitatea şi starea tehnică a RS-18 confirmă posibilitatea de prelungire a duratei sale de exploatare pînă la 31 de ani”, a explicat sursa.

Pe de altă parte, Germania şi Franţa au cerut, luni, Rusiei, să renunţe la planurile de suspendare a tratatului din 1990 cu privire la limitarea forţelor convenţionale în Europa, spunînd că această acţiune riscă să ducă la o nouă cursă a înarmărilor. Într-un articol comun publicat în cotidianul german ”Frankfurter Allgemeine” şi în ”Le Figaro”, ministrul de Externe german, Frank-Walter Steinmeier şi omologul său francez, Bernard Kouchner, spun că toate statele europene vor avea de pierdut, dacă Rusia îşi menţine această poziţie. ”Planul Rusiei de a ieşi din Tratatul privind Forţele Convenţionale din Europa este un lucru îngrijorător pentru noi”, sînt de părere cei doi miniştri. ”O erodare a CFE ar putea duce la o nouă cursă a înarmărilor şi ar crea noi conflicte”, au subliniat ei.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat în iulie că Rusia va suspenda participarea la CFE, decizie care se va aplica începînd din 12 decembrie. Tratatul, semnat în noiembrie 1990, de cele 22 de state membre NATO şi cele ale Pactului de la Varşovia, limitează numărul de tancuri, artilerie grea şi avioane de luptă desfăşurate şi stocate între Atlantic şi Munţii Urali din Rusia. ”Toate statele de pe continent vor avea de pierdut. Prin urmare, cerem guvernului rus să nu suspende acest tratat şi să-şi apere interesele legitime prin negocieri”, au declarat cei doi miniştri. Aceştia au numit tratatul ”o ancoră de stabilitate pentru securitatea europeană”. Rusia a exercitat presiuni şi pentru schimbarea altor acorduri privitoare la controlul armamentului: Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară de acţiune (Tratatul FNI), care a fost semnat de Mihail Gorgaciov şi Ronald Reagan în 1987. Rusia consideră tratatul - care prevede ca Washingtonul şi Moscova să elimine rachete nucleare cu rază scurtă şi medie de acţiune - o relicvă a Războiului Rece, iar SUA au cerut duminică şi altor state să adopte tratatul FNI.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a mărit sumele alocate pentru consolidarea puterii militare ruse, după ani de zile de neglijare a acestui domeniu.

Taguri articol


12