Rusia a testat o rachetă intercontinentală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia a testat o rachetă intercontinentală

Externe 28 Octombrie 2015 / 17:46 668 accesări

Armata rusă a testat, miercuri, o rachetă intercontinentală, lansată din poligonul Pleseţk, situat în nord-vestul Rusiei, anunţă Comandamentul Forţelor Strategice ruse, precizând că testul a fost un succes. O rachetă balistică intercontinentală de tip Yars (SS-27 Mod. 2, conform terminologiei NATO) a fost lansată din poligonul aerospaţial Pleseţk, situat la 800 de kilometri nord de Moscova. Testul a avut loc miercuri, la ora 14.30, a declarat, potrivit Itar-Tass, colonelul Igor Iegorov, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forţelor Strategice ruse. Racheta a atins o ţintă situată în peninsula Kamceatka, în Extremul Orient rus. ”Testul a avut rolul de a demonstra eficienţa rachetelor de acest tip, fabricate la o uzină din oraşul rus Votkins. Racheta a atins o ţintă din poligonul Kura, în peninsula Kamceatka. Testul a fost un succes total”, a dat asigurări oficialul militar rus. Potrivit Ministerului rus al Apărării, rachetele de acest tip sunt echipate cu focos multiplu de tip RS-24, care sporeşte eficienţa atacurilor balistice intercontinentale. Acest focos va fi elementul-cheie al capacităţilor balistice strategice ruse, precizează instituţia.

SUA au efectuat acum o săptămână, în largul Marii Britanii, un test pentru interceptarea unei rachete balistice, verificând sisteme de tip SM-3, similare cu cele care vor fi instalate în România. Un obuz balistic fără încărcătură a fost interceptat cu un sistem de tip Aegis SM-3 maritim. Un sistem SM-3 terestru va fi instalat în baza antirachetă de la Deveselu (judeţul Olt). După acest test, preşedintele rus, Vladimir Putin, afirma că extinderea sistemului antirachetă al SUA în Europa de Est reprezintă o ameninţare la adresa capacităţilor nucleare ruse, exprimând preocupare că infrastructura ofensivă a NATO se apropie de frontierele ruse şi evocând un scenariu foarte periculos. Rusia a avertizat că elementele antirachetă care urmează să fie instalate la Deveselu reprezintă încălcări ale Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), cerând României şi SUA să conştientizeze responsabilitatea montării acestor sisteme şi să renunţe la plan, cât timp nu este prea târziu. Decizia de instalare a sistemelor de tip MK-41 (Aegis, conform terminologiei NATO) riscă să devină o provocare gravă la adresa securităţii internaţionale, a declarat recent Mihail Ulianov, director al Departamentului pentru Neproliferare şi Controlul Armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe. ”Acest pas va fi o nouă încălcare flagrantă de către SUA a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare. SUA şi România trebuie să înţeleagă amploarea reală a responsabilităţii acestui sistem şi să îşi dea seama că pot renunţa la acest plan, cât timp nu este prea târziu”, a adăugat Mihail Ulianov.

Moscova a acuzat de multe ori că sistemele antirachetă care urmează să fie instalate în România şi Polonia reprezintă încălcări ale prevederilor INF. În martie, Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, afirma că sistemele MK-41 (Aegis) sunt utilizate pentru rachete cu rază medie şi lungă de acţiune - sisteme interzise prin INF. Washingtonul a exprimat propriile nemulţumiri privind presupuse încălcări ale tratatului de către Rusia. Ca reacţie la acuzaţiile Moscovei, preşedinţia SUA a comunicat în mai multe rânduri că sistemul american de apărare antirachetă care va fi amplasat în România nu încalcă INF.

Citește și:

Un exerciţiu NATO ar fi putut declanşa, neintenţionat, un război nuclear cu URSS în 1983

Popularitatea lui Vladimir Putin a ajuns la aproximativ 90%

Primul test al sistemului european antirachetă

Ambasadorul Klemm: Eforturile SUA în domeniul apărării antirachetă nu sunt menite să afecteze echilibrul strategic cu Rusia

Zborul MH17 a fost doborât de o rachetă Buk

Taguri articol


12