Rusia, lider în armamentul mondial până în 2025?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia, lider în armamentul mondial până în 2025?

Externe 07 Martie 2018 / 19:03 791 accesări

O declaraţie cel puţin curajoasă a venit miercuri din partea comandantului-şef al forţelor terestre ale armatei ruse, general-colonelul Oleg Saliukov. Acesta este convins că Iskander-M, sistemul de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune al Rusiei, nu va avea rival pe plan internaţional până cel puţin în 2025, potrivit unui interviu pentru ziarul oficial al Ministerului Apărării, Krasnaia Zvezda, citat de agenţiile de presă RIA Novosti şi Xinhua. „Potrivit previziunilor dezvoltatorilor, crearea unui sistem similar de către statele străine nu se va produce mai devreme de anul 2025”, a subliniat generalul Oleg Saliukov, adăugând că reechiparea formaţiunilor de rachete ruse cu sisteme Iskander-M continuă conform planului.

Iskander-M, cunoscut şi ca SS-26 Stone, este un sistem balistic cu o înaltă mobilitate, capabil să lovească ţinte la o distanţă de până la 500 km, cu mai multe opţiuni de ogive convenţionale cântărind între 480 şi 700 de kg. De asemenea, rachetele din acest sistem pot fi echipate cu ogive nucleare. Sistemul a fost conceput să lovească ţinte fixe şi mobile, precum facilităţi de infrastructură critică, rachete şi sisteme de artilerie cu rază lungă de acţiune, sisteme de apărare antiaeriană şi antirachetă, precum şi puncte de comandă şi de comunicaţii. „Acest sistem este un tip de armă de înaltă precizie, eficient, capabil să lanseze atât rachete balistice, cât şi de croazieră care să străpungă sistemele de apărare antirachetă existente şi potenţiale”, susţine generalul Oleg Saliukov în interviul pentru Krasnaia Zvezda.

Iskander-M va înlocui rachetele balistice tactice Tocika-U, cunoscute sub codul NATO ca SS-21 Scarab B. Potrivit experţilor, se aşteaptă ca forţele de rachete şi de artilerie ale armatei ruse să fie complet echipate cu noile sisteme Iskander-M până în 2020.12