Rusia nu va mai trimite astronauţi americani în spaţiu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Din 2020

Rusia nu va mai trimite astronauţi americani în spaţiu

Monden 16 Mai 2014 / 00:00 612 accesări

Diferenţele de opinie pe diverse subiecte de politică externă şi nu numai dintre Rusia şi SUA au ajuns la cote înalte şi la propriu, şi la figurat. În contextul sancţiunilor impuse de SUA împotriva anumitor personalităţi ruse sau pro-ruse, dar şi împotriva unor companii cu sediul pe teritoriul Federaţiei Ruse pe fondul crizei din Ucraina, oficialii de la Moscova au anunţat că nu vor mai permite Agenţiei Spaţiale americane (NASA) să se folosească de rachetele Roscomos pentru a ajunge la Staţia Spaţială Internaţională după anul 2020 şi nici nu vor mai vinde SUA motoare pentru rachete folosite la lansarea sateliţilor militari. Aceste măsuri luate la Moscova ca represalii la sancţiunile ce i-au fost impuse după anexarea Crimeei au fost anunţate cu mândrie de nimeni altul decât vicepremierul Dmitri Rogozin. Anterior, NASA a anunţat că, în urma crizei din Ucraina, va întrerupe contactele cu Rusia, cu excepţia colaborării în proiectul Staţiei Spaţiale. Există păreri că această decizie ar putea fi un truc al agenţiei americane pentru a primi mai multe fonduri din partea administraţiei de la Washington.

Acest laborator orbital a fost trimis în spaţiu în anul 1998, iar în luna ianuarie, NASA i-a prelungit durata de exploatare până în anul 2024. Acolo îşi desfăşoară activitatea atât astronauţi ruşi, cât şi americani. Dar NASA a sistat în anul 2011 programul de transport al astronauţilor săi către Staţia Spaţială şi, de atunci, aceştia depind de rachetele ruseşti Soyuz. Pentru fiecare astronaut trimis la bordul Staţiei, SUA plătesc Rusiei 60 de milioane de dolari. „Segmentul rus al Staţiei poate funcţiona independent de cel american. Dar cel american nu poate”, a declarat vicepremierul Rogozin, propunând ironic administraţiei de la Washington să folosească trambuline pentru a-şi trimite astronauţii în spaţiu. După declaraţia lui Rogozin, NASA a emis un comunicat în care afirmă că nu a primit de la Moscova o notificare oficială care să confirme afirmaţiile acestuia şi aminteşte că programele de cooperare spaţială ruso-americane au fost un element de bază al relaţiilor dintre cele două ţări, chiar şi în perioadele cele mai dificile ale Războiului Rece.

Deocamdată, programul de exploatare a Staţiei Spaţiale merge ca uns. Trei astronauţi de la bordul Staţiei, un japonez, un american şi un rus, au revenit miercuri pe Pământ, după ce au petrecut peste şase luni în spaţiu. Rusul Mihail Tiurin, americanul Rick Mastracchio şi japonezul Koichi Wakata, fost comandant al Staţiei, plecaţi de pe Terra cu flacăra olimpică, au aterizat, aşa cum era prevăzut, în stepele Kazahstanului, la bordul capsulei Soyuz.

Taguri articol


12