Sărbătoare mare! Creştinii trebuie să aibă grijă de cei răposaţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sărbătoare mare! Creştinii trebuie să aibă grijă de cei răposaţi
Religie 13 Aprilie 2019 / 12:16 666 accesări 1 comentariu

Pomenirea generală a morților în fiecare sâmbătă din Postul Mare se înscrie în atmosfera specifică acestei perioade de pregătire pentru întâmpinarea după cuviință a Învierii Domnului, când credincioșii se ocupă mai mult de sufletele lor. De aceea, este firesc să se gândească și la sufletele celor răposați, ajutându-i cu rugăciunea și cu milostenia. Conform rânduielii și tradiției respectate de Biserica Ortodoxă, ziua săptămânală de pomenire a morților este sâmbăta. În această zi, la unele slujbe din cadrul celor Șapte Laude, ca și în unele cărți de cult, există cântări și rugăciuni anume alcătuite și rânduite pentru pomenirea morților.

Celelalte sâmbete din Postul Mare (prima, a cincea, a șasea și a șaptea) sunt consacrate pomenirii altor evenimente sau persoane sfinte din viața Bisericii.

POMENIREA SFÂNTULUI SFINŢIT MUCENIC ARTEMON

Sfântul Artemon a trăit în vremea împăratului Diocleţian (284-305), în cetatea Laodiceea, din Asia Mica. Vreme de şaisprezece ani acesta a fost citeţ în biserică, vestind credincioşilor Sfintele Scripturi, iar mai pe urmă, timp de treizeci şi trei de ani, a fost preot. A fost trimis atunci în Laodiceea un demnitar imperial cu hotărârea de a-i prinde şi a-i condamna la moarte pe acei creştini care în timpul torturilor nu apostaziau de la credinţa în Hristos. Deşi era împovărat de ani, a fost adus la judecată şi Sfântul Artemon, alături de episcopul Sisinie. Îndemnat să aducă ofrande zeilor şi să se lepede de Hristos, Sfântul Artemon a refuzat. A fost supus de către prigonitorii săi la chinuri. Îndurând cu bărbăţie tortura, în cele din urmă i s-a tăiat capul. (sursa: vol. "Vieţile Sfinţilor").

Loading...

1 comentariu

Danu 21:12:00 / 15 Aprilie 2019
Pai , bre , paraziti sutanati ...

... raposatii de pana acum sunt cam in numar de doua sute de miliarde . Este imposibil sa avem grija de ei in conditiile in care acesti ,,dusi la Domnul'' nu papa , nu pishu , nu caca , dar totusi mai sunt folositori cumva , daca voteaza din cand in cand , cu larga aprobare a berbecilor din BOR , mai ales pentru PSD si pentru alte gasti alaturate jefuitorilor guzgani rosii ... Intelegem ca a avea grija de ei , cum peroreaza spagovenii , pomohacii , barladenii si tanasestii mioritici , inseamna sa platim slujbe de pomenire cat mai des , sa facem danii substantiale catre mantuitorii pravoslavnici ai natiei , sa cumparam lumanari , icoane , carti sfinte , anafura , tamaie , aghiazma s.a. , inclusiv sa inghitim aerul irespirabil si periculos pentru sanatate din biserici si manastiri si sa pupam ca niste apucati ciolane , oase si oscioare numeroase pe post moaste , dovedite de multe ori a fi ,,oseminte'' de porci , berbeci , boi si capre ...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Pagina a fost generata in 0.1414 secunde