Scandal sexual cu trezorierul Vaticanului! Biserica australiană, alături de cardinalul Pell

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Scandal sexual cu trezorierul Vaticanului! Biserica australiană, alături de cardinalul Pell

Externe 30 Iunie 2017 / 14:38 453 accesări

Mai multe voci ale Bisericii Catolice australiene au adus elogii cardinalului George Pell, prezentându-l pe trezorierul Vaticanului drept ''un om cum nu se poate mai onest'' după ce acesta a fost inculpat de presupuse abuzuri sexuale, informează AFP. Șeful Secretariatului pentru Economie de la Vatican, pus sub acuzare pentru multiple abuzuri sexuale în Australia, urmează să se prezinte la tribunalul din Melbourne (sud-estul țării) la data de 18 iulie. El a declarat joi că se va întoarce pe continent ''cât mai curând posibil pentru a-și reabilita numele'', după ce se va consulta cu medicii săi.

Prelatul în vârstă de 76 de ani a urcat în eșichierul Bisericii Catolice australiene înainte de a fi ales, în 2014, de către Papa Francisc pentru un plus de transparență în finanțele Vaticanului.

Poliția australiană a anunțat joi că Pell a fost inculpat pentru ''vechi delicte de agresiuni sexuale'', fără a oferi detalii cu privire la aceste fapte și nici la vârsta presupuselor victime. Membrii Bisericii Catolice din Australia au salutat activitatea lui Pell și au adus un omagiu reputației sale. ''George Pell pe care îl cunosc este un om integru în relațiile sale cu ceilalți, un om de credință și cu idealuri mărețe, un om cum nu se poate mai onest'', a susținut într-o declarație Arhiepiscopul de Sydney, Anthony Fisher.

Arhiepiscopul din Melbourne, Denis Hart, a spus că Pell este prietenul și colegul său de peste o jumătate de secol și că acesta merită un proces echitabil. ''Arhiepiscopia are cunoștință de numeroase fapte bune ale cardinalului, recunoscute la nivel național și internațional. Este de notorietate faptul că înaltul prelat Pell s-a luptat cu plaga abuzurilor sexuale în cadrul Bisericii de când a devenit Arhiepiscop de Melbourne, în 1996", a adăugat acesta.

Arhiepiscopul de Hobart, Julian Porteous, a declarat pentru publicația locală „Mercury“ că a fost ''șocat și dezamăgit'' de această inculpare, exprimându-și convingerea că acuzațiile care i se aduc lui Pell ''nu au niciun fundament''. Cardinalul Pell este "un om în totalitate integru'', a dat acesta asigurări.

Fostul premier conservator Tony Abbott, el însuși un catolic devotat, s-a alăturat acestor păreri pozitive în ceea ce îl privește pe cardinal, salutând un ''om foarte mare''.

La rândul său, Sfântul Scaun a subliniat, într-o declarație deosebit de măgulitoare, ''onestitatea'' și ''devotamentul'' cardinalului responsabil de trei ani cu reforma managementului afacerilor economice în sânul Curia Romana, aparatul administrativ al Sfântului Scaun.

George Pell a fost Arhiepiscop de Melbourne între 1996-2001 înainte de a deveni Arhiepiscop de Sydney, între 2001 și 2014. El a fost acuzat în 2002 de abuzuri sexuale pentru presupuse fapte comise în urmă cu mult timp, însă a fost achitat ulterior. Cardinalul, al treilea cel mai important oficial de la Vatican, care și-a luat un concediu temporar, a negat ''cu vigurozitate'' toate acuzațiile care i se aduc.

Avocata celor doi bărbați care au depus plângeri împotriva cardinalului Pell a declarat că cei doi clienți, care doresc să își păstreze anonimatul, s-au arătat ''încântați''. ''A fost foarte greu pentru ei'', a declarat Ingrid Irwin pentru „Melbourne Herald Sun“. ''A aduce acuzații cuiva care pentru unii este nimeni altul decât adjunctul lui Dumnezeu le-a creat multe probleme'', a adăugat aceasta.

Anunțul acestei inculpări vine după o anchetă națională îndelungată efectuată cu privire la răspunsul instituțiilor din Australia față de abuzurile sexuale comise asupra copiilor, solicitată în final de Guvern în 2012, după un deceniu de presiuni din partea victimelor. Comisia de anchetă a condus timp de patru ani aceste investigații, adunând mărturiile a mii de victime. Avocatul care conduce acest demers, Gail Furness, a anunțat în luna februarie că 4.444 de fapte de pedofilie au fost raportate autorităților Bisericii australiene între 1950 și 2010, "7% dintre preoți fiind presupușii făptași ai actelor de abuz sexual asupra minorilor''. Vârsta medie a victimelor a fost de 10 ani în cazul fetelor și de 11 ani pentru băieți. Dintre cei 1.880 de presupuși pedofili, 90% au fost bărbați.

Cardinalul Pell a fost audiat în trei rânduri în acest caz și a recunoscut în fața comisiei de anchetă că a eșuat în gestionarea situației preoților pedofili în statul Victoria în anii '70. Întrebat cu privire la suspiciunile în ceea ce îl privește pe cardinalul Pell, Papa a invocat în august 2016 prezumția de nevinovăție. ''Nu ar fi corect să se judece înainte de finalizarea acestei anchete'', a spus el în cadrul unei conferințe de presă. ''Există îndoieli și „in dubio pro reo“ (dubiul în favoarea acuzatului). Noi trebuie să evităm procesul mediatic, un proces care se bazează pe zvonuri", a spus atunci Papa.

Taguri articol


12