Se cere eliminarea taxelor de pod Fetești-Cernavodă și Giurgeni-Vadu Oii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Se cere eliminarea taxelor de pod Fetești-Cernavodă și Giurgeni-Vadu Oii

Social 10 Septembrie 2018 / 08:58 2113 accesări

Liberalii au depus la Senat un proiect care prevede eliminarea taxei de pod peste Dunăre între Fetești și Cernavodă, pe A2, și cea între Giurgeni și Vadu Oii, pe DN 2A, rămând să fie perceput un tarif doar pentru trecerea pe DN5 între Giurgiu și Ruse, scrie Mediafax.

Inițiativa depusă la Senat pe 5 septembrie, în procedură de urgență, vizează modificarea Anexei 3 la Ordonanța Guvernului nr. 15/2001 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri național din România, în sensul eliminării celor două taxe. PNL propune să fie percepută doar taxa de trecere pe DN 5, între Giurgiu și Ruse, tariful percepându-se numai pentru sensul Giurgiu-Ruse.

"Taxa de trecere peste aceste poduri a fost introdusă din rațiuni pur financiare, dar suntem în prezența unei duble impuneri, atâta timp cât utilizatorii drumurilor publice din România plătesc rovinieta, care reprezintă o taxă pentru utilizarea drumurilor și podurilor amplasate pe drumurile naționale și autostrăzi din România. În statele traversate de Dunăre (Serbia, Ungaria, Austria), nu există taxe similare pentru trecerea podurilor peste Dunăre", se arată în expunerea de motive a inițiativei legislative semnată de 66 de parlamentari PNL.

Inițiatorii susțin că taxa este discriminatorie pentru oamenii care locuiesc în zona Dobrogei și că tariful afectează și comercianții care distribuie mărfuri în toată țara.

"Această taxă este profund discriminatorie, în special pentru locuitorii din zona Dobrogei. Această taxă este plătită, într-o proporție foarte mare, de cei care sunt nevoiți să facă drumuri sau să tranziteze aceste sectoare de drum. Atât persoanele fizice, cât și cele juridice care își au domiciliul/sediul pe raza teritorială a județelor Constanța, Tulcea, Ialomița sunt obligate să plătească această taxă de trecere ori de câte ori au problem de sănătate sau trebuie să rezolve probleme administrative, fie în Capitală, fie în alt oraș al țării. Puternic afectați sunt agenții economici care distribuie mărfuri în toată țara. Taxa se regăsește de cele mai multe ori în prețul final al produselor. Altfel spus, și cine nu trece cu mașina peste cele două poduri tot plătește taxa de pod!", potrivit sursei citate.

Taguri articol


12