Se înmulțesc îmbolnăvirile de rujeolă. Doar anul acesta s-au raportat 4205 de cazuri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Se înmulțesc îmbolnăvirile de rujeolă. Doar anul acesta s-au raportat 4205 de cazuri

Sănătate 31 Ianuarie 2024 / 08:40 671 accesări

Peste 440 de îmbolnăviri de rujeolă au fost înregistrate numai în ultima săptămână.
4205 cazuri de rujeolă s-au înregistrat în România, de la începutul anului 2023 şi până acum. Cele mai multe sunt în Mureş, în comunităţi la risc, unde familiile au refuzat vaccinarea.

Unul dintre decesele din ultima săptămână a fost tot din Mureş. Cel de-al doilea deces a fost la un copil de 8 luni, din Brașov. Băiețelul nu putea fi încă vaccinat, avea și alte diagonstice și a luat boala de la un alt copil cu rujeolă, internat în acealși salon cu el.

Cele mai multe cazuri, peste 1.600, au apărut la copii cu vârste între 1 și 4 ani.

Rata de acoperire vaccinalã la începutul lunii decembrie, cu prima dozã a ROR era de 78 %, iar pentru a două dozã de 62%, mult sub nivelul anilor ’90, când depășea 90 de procente.

Alexandru Rafila îi îndeamnă pe părinți să se informeze doar de la medici în privința vaccinului

Părinții nu-și vaccinează copiii și ascultă tot felul de prostii care se spun în dreapta și în stânga. Se face referire la o chestiune veche, de mai mult de 20 de ani, care asocia vaccinul rujeolic cu autismul. E o prostie. Nu e niciun fel de asociere. S-au făcut zeci, sute de studii de atunci și toate au infirmat acest lucru. Sunt multe cazuri de dezinformare online.

Eu asta le sugerez părinților să se gândească foarte serios. Au fost vaccinați, au fost protejați, și refuză să-și vaccineze copiii. Trebuie să ne gândim că ne expunem copiii la un risc mare și dacă, Doamne ferește, se întâmplă o nenorocire cu copilul nostru – cred că lucrul cel mai îngrozitor care i se poate întâmpla unui om este să-și piardă copilul. Și de asta noi facem apel. Nu suntem fanatici ai vaccinării, dar ne dăm seama de beneficii.

Gândiți-vă că, înainte de apariția acestui vaccin rujeolic, în fiecare an mureau în lume 700 000 de copii. După ce am introdus vaccinarea, numărul acestora a scăzut foarte mult. Trebuie să creștem încrederea în medici și în sistemul de sănătate, a declaratRafila.

Pe 6 decembrie anul trecut, autoritățile au declarat epidemie de rujeolă în România. De atunci, au fost vaccinaţi cu ROR peste 53 de mii de copii.Ştiri recomandate

12