Se SCUMPEȘTE apa minerală!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Se SCUMPEȘTE apa minerală!

Social 18 Martie 2019 / 17:31 808 accesări

Reprezentanți ai Asociaţiei Producătorilor din Industria Apei (APRIA) anunță că noul proiect de lege privind resursele hidrominerale aduce schimbări importante, care vor afecta nu numai producătorii din industrie, ci, mai ales, consumatorii, prin scumpirea apei la raft.

Astfel, proiectul de lege trebuia dezbătut împreună cu asociaţiile şi companiile din domeniu, însă preşedintele APRIA, George Ristea, spune că nu au fost convocaţi la o astfel de dezbatere. Noul proiect de lege fost pus în dezbatere publică pe 20.02.2019 şi a fost scos la numai şase zile distanţă şi republicat pe data de 4.03.2019 cu modificări.

"Noi am trimis propunerile APRIA cu privire la proiectul Legii resurselor hidrominerale, publicat pe site-ul Ministerului Economiei la data de 20.02.2019, dar nu am primit deocamdată un răspuns", a declarat preşedintele APRIA, George Ristea.

Redevenţa va reprezenta 6% din preţul unei sticle de apă de masă sau izvor la 2 litri.

"Noul proiect de lege al resurselor hidrominerale va scumpi apa la raft, iar asta este una dintre schimbările care vor afecta industria şi, implicit, consumatorul. Având în vedere că suntem o asociaţie care se implică activ în economie, vrem să fim consultaţi şi venim în întâmpinarea factorilor de decizie pentru elaborarea unei legi corecte, căci cei care au cel mai mult de pierdut sunt cetăţenii României şi nu putem sta cu ochii închişi", a adăugat Ristea.

Pentru exploatarea apei minerale, a apei de izvor sau a apei de masă îmbuteliate se stabileşte o redevenţă de 4,0 Euro/m3.

"Se constată ca nu vor mai fi diferenţe între categoriile de apă, iar pentru populaţia României cu venituri mici va fi restricţionat accesul la o apă potabilă de calitate la un preţ mic", a explicat Ristea.

Noul proiect de lege prevede că toate sursele de apă vor intra în proprietatea statului încălcând indirect dreptul la proprietate, ca orice alt act de "naţionalizare". Practic, statul va deveni proprietarul perimetrului de teren din jurul forajului, obligând proprietarul – adică societatea comercială care exploatează izvorul de apă – să ofere statului drum de acces pe terenul societăţii comerciale.

"Folosirea sursei şi îmbutelierea apei se fac oricum cu acordul statului, nicio sursă nu poate fi exploatată fără acord în prealabil. Faptul că noul proiect de lege prevede că terenul va intra în proprietatea statului ne face să ne punem semne de întrebare la dreptul de exploatare. Este o încălcare indirectă a dreptului la proprietate", a mai spus preşedintele APRIA.

Instabilitatea economică determină numeroase schimbări legislative, prin care Guvernul strânge bani la buget direct din buzunarele consumatorilor, de data aceasta prin Ministerul de Resort. APRIA a solicitat consultarea acesteia în definitivarea proiectului de lege, dorind să ajungă la un acord comun care să nu dezavantajeze cetăţenii României.12