Sfânta Veronica cea vindecată de Hristos, pomenită cu mare evlavie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Calendar ortodox Sfânta Veronica cea vindecată de Hristos, pomenită cu mare evlavie
Religie 12 Iulie 2018 / 17:10 631 accesări 1 comentariu

În această lună, în ziua a 12-a, se face pomenirea Sfinților Mucenici Proclu și Ilarie. Acești sfinți au trăit în zilele împăratului Traian și ale lui Maxim Ighemonul. Ei erau de neam din satul Caliptul, aproape de Anghira. Deci, fiind prins Sfântul Proclu și mărturisind pe Hristos înaintea împăratului, a fost dat pe seamă lui Maxim ighemonul, și a fost cumplit chinuit. După acestea fiind dus ca să fie omorât cu săgeți, s-a întâlnit cu nepotul său Ilarie, care s-a închinat moșului său. Și pentru aceasta a fost prins de către elini. Sfântul Proclu rănit de mulțimea săgeților s-a mutat către Domnul. Iar Sfântul Ilarie, mărturisind că este creștin, a fost mult chinuit și apoi, tăindu-i-se capul, a fost pus cu Sfântul Proclu la un loc.

Tot în această zi, se face și pomenirea Sfintei Veronica, pe care a vindecat-o Hristos de curgerea sângelui, și care cu pace s-a săvârșit. Sfânta Veronica era de loc din Cezareea lui Filip (Paneas). Ea a fost cea tămăduită de Domnul Iisus Hristos de curgerea de sânge care o chinuia de mulți ani (cf. Matei 9, 20). În semn de mulțumire și slavă adusă lui Dumnezeu, ea a turnat o statuie de bronz ce-l reprezenta pe Mântuitorul ținând mână unei femei îngenunchiate înaintea lui. La picioarele statuii - unde pe o placă să pucea citi: „Lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii“ - creștea o plantă tămăduitoare de orice boală. Veronica a așezat această statuie în față casei ei, așa încât toți trecătorii să o cinstească și să-mi aducă aminte de modelul ei, Dumnezeu-Omul.

După o tradiție latină, sfânta Veronica a fost femeia care a șters față însângerată a Domnului, când își purta El Crucea spre Golgota. Chipul Domnului ar fi rămas astfel imprimat pe maramă, care a fost considerată astfel o icoană „nefăcută de mână omenească“. Însă după o foarte veche scriere apocrifă, Faptele lui Pilat, Veronica (Berenice) era tocmai femeia vindecată de scurgerea de sânge, și care, aflându-se în posesia unui portret al lui Hristos, s-a dus cu el la Roma, la împăratul Tiberiu. La moartea sa, portretul a fost transmis sfântului Clement, episcopul Romei (prăznuit la 24 noiembrie).

Sursa: noutati-ortodoxe.ro

Loading...
loading...

1 comentariu

Presăm presa 10:00:33 / 17 Iulie 2018
”Pregătire științifică, mai cu seamă spirituală...”

”Deși este o instituție teologică tânără, Seminarul Teologic din Constanța și-a câștigat respectul pe plan local și național printr-o bogată activitate teologică și culturală. La seminarul nostru există o legătură vie între elevi și profesori, aceștia din urmă fiind conștienți că problema formării şi dezvoltării caracterului religios-moral, capabil să înfrunte noianul provocărilor din societatea contemporană, este complexă”, spune IPS Teodosie pe pagina oficială a Seminarului Teologic din Constanța. Numai că „respectul” național, Seminarul Teologic din Constanța, a reușit să-l obțină prin cele mai slabe rezultate la examenul de Bacalaureat de anul acesta, pentru școlile cu profil teologic ortodox. Și în alți ani, teologia constănțeană a obținut rezultate slabe la acest examen, mai ales în prima sesiune, cea din luna iulie. Pentru examenul de BAC de anul acesta s-au înscris 54 de absolvenți ai Seminarului din Constanța. Dintre aceștia doar 23 au reușit să obțină o medie de trecere. Restul, 31 au fost majoritatea respinși, iar câțiva nu s-au prezentat la probe. Așadar, rata de promovabilitate pentru școala care-i pregătește pe viitorii preoți dobrogeni nu a reușit nici măcar să se apropie de 50%. Dacă aruncăm o privire peste rezultatele la BAC 2018, sesiunea iulie, vedem că toate școlile de teologie ortodoxă au obținut rezultate cu mult mai bune decât cea de la Constanța. De exemplu, din 85 de candidați înscriși la Cluj-Napoca, doar 8 au fost respinși, la Galați, din 51 de elevi înscriși, doar 4 au fost respinși, la Alba-Iulia au fost 60 de înscriși, dintre care 2 au fost respinși și un elev nu s-a prezentat la probe. Și la Seminarul Teologic din Buzău rezultatele au fost foarte bune: 28 de elevi înscriși, 27 au luat BAC-ul. La Seminarul din București au fost în această sesiune de Bacalaureat 52 de absolvenți înscriși, dintre aceștia doar 6 nu au promovat examenul din cauză că au luat note mici sau nu s-au prezentat. Printre școlile teologice regăsim și seminarii care nu se pot lăuda cu o rata a promovabilității foarte mare. Totuși, procentul este egal sau peste 50%. Vorbim aici de Tulcea (din 16 elevi înscriși, 8 au promovat), Suceava (29 de înscriși, 17 admiși), Neamț (32 înscriși, 23 admiși), Giurgiu (22 înscriși, 13 admiși). „Acum, cine cunoaște Seminarul de la Constanța îl poate defini astfel: ierarhul locului, IPS Teodosie, prezent în școală – după cuvântul apostolului – „cu timp şi fără timp”; profesori cu pregătire deosebită, științifică dar mai cu seamă spirituală, angrenați într-un învățământ interactiv în care ei înșiși învață permanent; elevi care dobândesc ceva ce nu găsesc în altă parte şi anume slujirea lui Dumnezeu prin slujirea semenilor”, mai scrie pe site-ul seminarului.” ”Dezvăluiri”, loco

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1729 secunde