SFÂNTUL ION: Cine nu râde azi va fi trist tot anul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tradiţii, superstiţii şi mesaje de Sf. Ion SFÂNTUL ION: Cine nu râde azi va fi trist tot anul
Religie 07 Ianuarie 2019 / 00:45 1854 accesări 2 comentarii

În fiecare an, la 7 ianuarie, românii sărbătoresc ziua Sfântului Ion (Ziua sfântului Ioan Botezătorul, Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului).

Sfântul Ioan Botezătorul este unul dintre cei mai iubiţi sfinţi din România. Pe lângă marele număr de persoane care poartă numele de Ion, Ioan, Ioana, Ionel, Ionela ori Ionică sau Ionuţ, există şi tradiţii care sunt păstrate din vremuri imemoriale. Aproximativ două milioane de români poartă numele sfantului. După Bobotează, este cinstit Sfântul Ioan, numit şi „Înâintemergătorul“, pentru că a anunţat venirea lui Hristos.

LEGENDA SFÂNTULUI ION

Părinţii lui, preotul Zaharia şi Elisabeta, erau rude cu părinţii Fecioarei Maria, Ioachim şi Ana. În timp ce Zaharia slujea la templu în Ierusalim, i-a vestit Arhanghelul Gavriil că Elisabeta va naşte un fiu la bătrâneţe şi se va chema Ioan. Pentru că Zaharia s-a îndoit de această veste, a rămas mut până ce Elisabeta a născut. Sfântul Ioan Botezatorul a început să predice în al 15-lea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe când Pontiu Pilat era procuratorul Iudeii. El a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Mesia, de a-l descoperi pe acesta şi a-l face cunoscut lui Israel. Mesajul principal pe care el îl transmitea era: "Pocăiţi-vă, că s-a apropiat împărăţia cerurilor!". Ioan l-a mustrat pe Irod Antipa, fiul regelui Iudeei Irod cel Mare, pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soţia fratelui său. În ura ei, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase şi plăcuse oaspeţilor şi îndeosebi lui Irod, la un ospăţ de ziua lui, să ceară de la acesta capul lui Ioan Botezatorul ca răsplată.

Sărbătorile închinate Sfântului Ioan Botezătorul mai includ zămislirea (23 septembrie), naşterea (24 iunie) şi tăierea capului (29 august).

TRADIȚII ȘI OBICEIURI

Potrivit tradițiilor, în ziua Sfântului Ion se încheie perioadă Sărbătorilor de iarnă, începute de ziua Sf. Nicolae (6 decembrie). Se zice că după Sf. Ion se botează gerul, adică gerul începe să nu-și mai face simțită prezența. Sf. Ion este considerat ocrotitorul pruncilor, iar mamele se roagă lui pentru a naște copii sănătoși, fără malformații. Se zice că cine nu se veselește în Ziua Sf. Ion va fi trist tot anul. Botezul Ionilor şi binecuvântatul minerilor sunt doar două dintre tradiţiile sărbătorite şi azi de oameni, care cred că ceremoniile au rolul de a întări legătura comunităţii cu valorile creştine. În unele zone, în ajunul sărbătorii de Sfântul Ioan Botezătorul, are loc botezatul Ionilor. În comunităţile în care este păstrat acest obicei, Ionii sunt conduşi cu alai la râu. Acolo, preoţii îi "botează", adică le toarnă pe capete apă luată din râul în care, în prealabil, s-a turnat apă sfinţită cu ocazia liturghiei de Bobotează. Oamenii cred că această ceremonie are rolul de a întări legătura comunităţii cu valorile creştine şi de a sublinia angajamentul sătenilor de a respecta valorile creştinismului. În anumite zone, există izvoare care poartă numele Sfântului Ioan. Apa din aceste izvoare este binecuvântată de preoţi de Bobotează, apoi, sătenii merg, în primele ore ale dimineţii de Sfântul Ioan să ia apă din izvor. Există credinţa, în unele comunităţi, că dacă oamenii privesc noaptea într-un vas cu apă neîncepută luată din Izvorul Sfântului Ioan şi dacă au inima curată, pot să întrevadă elemente din viitorul lor. O altă tradiţie este binecuvântatul minerilor: aceştia au credinţa că vor fi feriţi de probleme tot anul care începe. Apa sfinţită este păstrată într-un butoi depozitat în naosul unei capele subterane, sculptate în sare, la o adâncime de peste 120 de metri sub scoarţa pământului şi în care minerii ajung după ce străbat un tunel lung de doi kilometri, scobit în sare. Capela îi este dedicată protectoarei minerilor, Sfânta Varvara. Însă unul dintre sfinţii preferaţi ai minerilor este Sfântul Ioan Botezătorul, care are un vitraliu dedicat special în capela subpământeană.

SFÂNTUL ION, SEMNIFICAŢIA NUMELUI

Ioan este un nume iudaic: "Iohanan" prescurtare din "Iehohanan" și inseamnă "Dumnezeu s-a milostivit". Foarte mulți români poartă numele de Ion (formă neaoșa), Ioan sau Ioana, fie că atare, fie în diferite variante: Ionel, Nelu, Ionică, Nică, Ionuț, Onuț, Ionela, Nela, Ionică sau Oana, alcătuind cea mai bogată familie onomastică din România.În această zi de sărbătoare nu lipsesc nici tradițiile și obiceiurile populare. În trecut de Sfântul Ioan avea loc Torontoiul sau Iordanitul femeilor, un ritual din care s-a mai păstrat doar ospățul final, ospăț ce încheie astfel ciclul sărbătorilor de iarnă. Iordanitul femeilor avea un ritual strict, în care nevestele bătrâne le primeau în grupul lor pe cele mai tinere, le duceau la rău să le stropească și apoi făceau o masă comună. Sărbătoarea de Sfântul Ion mai este cunoscută și sub numele de "Șanț-Ion", "Inaintemergătorul Domnului" sau "Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul". Se știe din tradiția populară că Sfântul Ioan este protectorul pruncilor și se mai ține pentru că pruncii să se nască sănătosi, fără malformații sau diformi. Totodată, ziua de Sfântul Ion este o zi de bucurie, iar cine nu se veselește în această zi va fi trist tot timpul anului.

OBICEIUL IORDĂNITULUI

Unii oameni serbează ziua de Sfânt Ion pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice. În ziua de Sfânt Ion există obiceiul "Iordănitul femeilor", care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se adună la o gazdă, unde aduc fiecare alimente și băutură, apoi petrec până dimineața, spunând că se "iordănesc". Un alt obicei întâlnit în ziua de Sfântul Ion este "Iordăneala". Mai mulți tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ion, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineața zilei de Sfântul Ion la biserică și după terminarea slujbei stropesc fiecare om care iese, apoi îl urează. Oamenii “iordăniți” trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani, cu care seara chefuiesc. Tradiția ne spune că în dimineața zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului.Se spune conform tradiției populare că după Sfânt-Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald.

NUMELE DE ION

Potrivit statisticilor Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, 1.957.468 de cetățeni români, dintre care 1.429.887 bărbați și 527.581 femei, poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul. Din totalul româncelor, 369.219 se numesc Ioana, 140.333 - Ionela, 11.323 - Nela, iar 6.706 - Ionelia. Majoritatea bărbaților se numesc Ioan - 521.561, Ion - 418.448, Ionuț - 317.270, Ionel - 146.035, Nelu - 21.847 sau Ionică - 4.726.

Loading...

2 comentarii

xvbgn 04:06:56 / 09 Ianuarie 2019
Poza de Instagram /

Troglodeala trogloditilor !!!

2345678 05:13:57 / 09 Ianuarie 2019
Sfânta afacereză... demachiata !

”Un proverb din bătrâni spune că o minune ține doar 3 zile. La biserica din satul Lazu, județul Constanța, minunea icoanei care plânge a ținut doar câteva ore. O postare de pe pagina de Facebook a parohiei Lazu ne-a atras atenția, căci ea vorbea despre o veritabilă minune: „În această seară, 07-01-2019, Icoana Maicii Domnului a început să lăcrimeze în Biserica din parohia noastră. Slavă să-i aducem Maicii Noastre.”. DOAR DOUĂ PERSOANE VENITE SĂ VADĂ MINUNEA. Am mers deci la biserica din Lazu, să vedem minunea cu ochii noștri. Spre surpinderea noastră, am găsit în biserică doar două persoane dornice să vadă minunea (se vede treaba ca nici minunile nu mai sunt ce au fost!) și o doamnă cucernică, ce stătea lângă icoană, cu scopul vădit de a povesti oricui despre cele întâmplate. Am aflat că avem de-a face cu o icoană „celebră”, plimbată în ultimii ani prin multe țări, unde are obiceiul să facă minuni și să provoace vindecări miraculoase. Pe pagina de Facebook a parohiei am găsit mai multe amănunte și chiar „instrucțiunile de utilizare” – în ce fel de boli e specializată icoana: „Această icoană are o vechime de peste 200 ani și este cunoscută în toată Ucraina. Din 2005 până în prezent, chipul Maicii Domnului din Baytali a vizitat sute de biserici din Ucraina, Rusia, Moldova, Italia și Uzbekistan. Prin rugăciunile credincioșilor, mulți au primit ajutor de la Maica Domnului în rezolvarea diferitelor probleme cotidiene, dar și duhovnicești. Au fost înregistrate cazuri de tămăduiri de boli canceroase, îmbunătățirea vederii, naștere de prunci în familiile ce nu aveau demult copii. Nădăjduim că prin această sfințenie vom primi o nouă binecuvântare cerească pentru biserica noastră, pentru creștinii noștri și spor în toate intențiile noastre cele bune.” SE POT SĂRUTA DOAR TAMPOANELE DEMACHIANTE DE PE ICOANĂ, NU ȘI GEAMUL! Am găsit icoana închisă cu lacăt într-o cutie de lemn, sub geamul căreia erau agățate mai multe bijuterii din aur, ba chiar și un ceas din același material. Am aflat că bijuteriile au fost donate de către persoane care s-au rugat la icoană și, după ce Maica Domnului le-a ascultat rugăciunile, au ținut să o răsplătească prin aceste bijuterii. Ca să fie și mai clar că minunile nu sunt pe gratis, exact lângă icoană tronează, la vedere, cutia milei, pe care scrie: „Ajutor pentru Sfânta Biserică”. La baza icoanei, pe geam, sunt așezate câteva tampoane demachiante. Un proverb din bătrâni spune că o minune ține doar 3 zile. La biserica din satul Lazu, județul Constanța, minunea icoanei care plânge a ținut doar câteva ore. O postare de pe pagina de Facebook a parohiei Lazu ne-a atras atenția, căci ea vorbea despre o veritabilă minune: „În această seară, 07-01-2019, Icoana Maicii Domnului a început să lăcrimeze în Biserica din parohia noastră. Slavă să-i aducem Maicii Noastre.”. DOAR DOUĂ PERSOANE VENITE SĂ VADĂ MINUNEA Am mers deci la biserica din Lazu, să vedem minunea cu ochii noștri. Spre surpinderea noastră, am găsit în biserică doar două persoane dornice să vadă minunea (se vede treaba ca nici minunile nu mai sunt ce au fost!) și o doamnă cucernică, ce stătea lângă icoană, cu scopul vădit de a povesti oricui despre cele întâmplate. Am aflat că avem de-a face cu o icoană „celebră”, plimbată în ultimii ani prin multe țări, unde are obiceiul să facă minuni și să provoace vindecări miraculoase. Pe pagina de Facebook a parohiei am găsit mai multe amănunte și chiar „instrucțiunile de utilizare” – în ce fel de boli e specializată icoana: „Această icoană are o vechime de peste 200 ani și este cunoscută în toată Ucraina. Din 2005 până în prezent, chipul Maicii Domnului din Baytali a vizitat sute de biserici din Ucraina, Rusia, Moldova, Italia și Uzbekistan. Prin rugăciunile credincioșilor, mulți au primit ajutor de la Maica Domnului în rezolvarea diferitelor probleme cotidiene, dar și duhovnicești. Au fost înregistrate cazuri de tămăduiri de boli canceroase, îmbunătățirea vederii, naștere de prunci în familiile ce nu aveau demult copii. Nădăjduim că prin această sfințenie vom primi o nouă binecuvântare cerească pentru biserica noastră, pentru creștinii noștri și spor în toate intențiile noastre cele bune.”. SE POT SĂRUTA DOAR TAMPOANELE DEMACHIANTE DE PE ICOANĂ, NU ȘI GEAMUL! Am găsit icoana închisă cu lacăt într-o cutie de lemn, sub geamul căreia erau agățate mai multe bijuterii din aur, ba chiar și un ceas din același material. Am aflat că bijuteriile au fost donate de către persoane care s-au rugat la icoană și, după ce Maica Domnului le-a ascultat rugăciunile, au ținut să o răsplătească prin aceste bijuterii. Ca să fie și mai clar că minunile nu sunt pe gratis, exact lângă icoană tronează, la vedere, cutia milei, pe care scrie: „Ajutor pentru Sfânta Biserică”. La baza icoanei, pe geam, sunt așezate câteva tampoane demachiante. Aflăm că ele au rolul de a media gestul adorației, între buzele credinciosului și Maica Domnului: „Nu aveți voie să atingeți geamul, ci doar aceste tampoane”, ni s-a adus la cunoștință. MIRUL S-A… EVAPORAT. CĂCI SE USUCĂ REPEDE, NU-I AȘA? Cât despre lacrimile de mir, ei bine… s-au evaporat! Lăsând totuși în urma lor… mirosul. „A izvorât mir din icoană, și aseară și azi dimineață. Puteți să mirosiți mireasma mirului, doar pe partea cu Mântuitorul. Mir a curs foarte mult aseară, dar el se usucă foarte repede. Puțin se mai vede ce s-a prelins azi dimineață, aici undeva, nu îmi dau seama. Aici se mai vede o brobonică, dar era plin. El se usucă foarte repede. Rămâne în schimb mireasma”. După ce ne-am lămurit că nu suntem vrednici ca icoana să ne dea un semn, am aflat că odorul de preț cunoaște și calendarul bisericesc. Pentru că provine din Ucraina, unde sărbătorile se țin după vechiul calendar, cu 13 zile întârziere, icoana are grijă să producă minuni doar în zile de sărbătoare după vechiul calendar: „Anul trecut, de Crăciun pe stil vechi, a izvorât mir. Pentru că icoana vine din Ucraina și slujbele se țin pe rit vechi. Era într-o zonă a Chișinăului. Și mirul s-a uscat, iar anul acesta, tot de Crăciunul pe vechi, a izvorât din nou. Nu numai în interior, ci și în exterior.” O MINUNE VENITĂ LA ȚANC PENTRU PROTOPOPUL PIȚIGOI. Icoana a fost adusă în Lazu de către părintele Pițigoi Mocanu George (foto sus), căruia o astfel de minune i-a picat la țanc, ținând cont de recenta sa numire în funcția de Protopop al zonei Mangalia, dornic deci să demonstreze că merită această funcție. Mihai Răzvan ROTARU.Ștefan Doru COPOȚ” (Piscopia cu Sfinția... Hidro, din situl ”Dezvăluiri”, loco... Amin !)

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1766 secunde