Sfaturi pentru ca cei mici să învețe mai ușor o limbă străină

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cu cât mai devreme, cu atât mai bine

Sfaturi pentru ca cei mici să învețe mai ușor o limbă străină

Educație 18 Noiembrie 2015 / 17:00 1108 accesări

Psihologul școlar din cadrul CJRAE Constanța, Marieta Căescu: ”Copiii învață foarte repede dacă îi împrietenim cu copii din alte țări, dacă îi îndemnăm să le scrie scrisorele”.

Psihologul școlar din cadrul CJRAE Constanța, Marieta Căescu: ”Copiii învață foarte repede dacă îi împrietenim cu copii din alte țări, dacă îi îndemnăm să le scrie scrisorele”.

Știm cu toții că, la vârste mici, copiii acumulează o cantitate foarte mare de informație într-un timp relativ scurt, fiind capabili să deprindă ușor tainele unei limbi străine. Și asta deoarece, fiind familiarizați de timpuriu cu sunetele limbilor respective, ei pot înțelege mai ușor termenii și expresiile altor popoare, sunt de părere specialiștii. Dacă trăiesc în familii mixte, în care unul din părinți e vorbitor de o limbă străină, este cu atât mai bine. Când însă copilul nu are contact cu persoane vorbitoare de o limbă străină, este dificil ca el să își însușească tainele acelei limbi, însă nu imposibil. ”La ora actuală, copiii sunt de timpuriu introduși în limba engleză. Aproape toate desenele animate sunt în engleză și subtitrate. Atunci când se joacă pe computer, văd comenzi ale jocurilor în engleză și de aceea le este ușor mai târziu”, a precizat, pentru ”Telegraf”, psihologul școlar din cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Constanța, Marieta Căescu.

NU ÎL FORȚAȚI SĂ ÎNVEȚE! Dacă cel mic nu pare dornic să învețe, ar trebui să știți că nu este bine să fie forțat. ”Dacă cel mic nu simte vreo atracție față de o limbă străină, nu obținem rezultate prea bune. În schimb, dacă e și el dornic, se mai câștigă câteva procente în rapiditatea cu care învață limba respectivă”, a explicat psihologul. Specialiștii spun că există anumite trucuri prin care putem să îi ajutăm pe cei mici să acumuleze mai ușor cunoștințe. ”O mai bună învățare a unor limbi străine se bazează în principal pe socializare. Copiii învață foarte repede dacă îi împrietenim cu copii din alte țări, dacă îi îndemnăm să le scrie scrisorele. Dacă au loc aceste contacte, copiii sunt atrași să învețe limba, fac eforturi mai mari pentru a comunica mai bine cu acei copii și pentru a avea o imagine cât mai bună în ochii lor. Acum este mult mai ușor, mai ales că există comunicarea online, care facilitează schimbul între copii de pe tot globul”, a declarat Marieta Căescu. Foarte important este să îi explicăm celui mic care este utilitatea cunoașterii unei limbi străine. ”Putem să îi introducem copilului perspectiva călătoriilor în alte țări, că trebuie să știe să comunice cu ceilalți atunci când va călători într-o țară străină, că este util să cunoască lucruri de bază. Toate aceste lucruri care țin de viața lui reală sunt mai de impact decât lecțiile predate în școală”, a subliniat psihologul. Totodată, ar fi bine să știți că cei mici învață mult mai ușor o limbă străină prin cântece și jocuri decât prin clasica instruire după manual. ”La școală, pe lângă lecții se poate asculta muzică. Dacă e vorba de un copil foarte mic, și prin joc se poate învăța foarte ușor o limbă străină. Putem să ne jucăm cu el vorbindu-i în acea limbă ”, a explicat specialistul.12