Sindicaliştii cheamă românii în stradă, din cauza măsurilor fiscale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sindicaliştii cheamă românii în stradă, din cauza măsurilor fiscale

Social 08 Noiembrie 2017 / 12:00 2488 accesări

Sindicaliştii cheamă românii în stradă, din cauza măsurilor fiscale, scrie antena3.ro. Reprezentanţii Cartel Alfa cer tuturor membrilor, dar şi cetăţenilor, să se alăture manifestațiilor împotriva proiectului de Cod Fiscal. Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, cere respingerea măsurilor prevăzute în ordonanţa de urgenţă. Sindicaliştii se vor aduna miercuri, începând cu ora 14.00, în Piața Victoriei pentru a spune un ”nu” hotărât transferului de taxe de la angajator la angajat și pentru a cere Guvernului să retragă Ordonața. Cartel Alfa face apel către toţi cetăţenii să se alăture protestului de miercuri din Piaţa Victoriei. „Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa face un apel către membrii săi şi către toţi cetăţenii să se alăture manifestaţiei anunţate pentru miercuri, la ora 14:00, în Piaţa Victoriei pentru a spune nu transferului de taxe şi pentru a cere Guvernului să retragă ordonanţa“, se arată într-un comunicat remis miercuri presei. Conform sursei citate, Cartel Alfa respinge proiectul fiscal privind transferul contribuţiilor de la angajator la angajat. "Transferul contribuţiilor sociale de la angajat la angajator reprezintă în fapt creşterea contribuţiilor angajaţilor, de la 32,5% (16,5% contribuţii +16% impozit) - la 45% (35% contribuţii şi 10% impozit). Aşa-zisa reducere fiscală este de fapt creşterea sarcinii fiscale a salariaţilor", potrivit comunicatului. De asemenea, confederaţia sindicală susţine că în urma transferului contribuţiilor un salariat cu un salariu brut de 3.200 lei ar câştiga 2 lei. "Chiar din calculul din prezentarea guvernului se vede clar că, la un salariu brut exemplificat de 3.200 lei: în 2017, suma pe care o plătesc salariatul împreună cu angajatorul la un salariu brut de 3.200 lei, este 1.256 lei, în timp ce în 2018 aceştia vor plăti 1.430 lei. Deci nu este scădere, ci creştere de fiscalitate! Scăderea promisă de impozit de la 16% la 10%, dacă s-ar aplica în sistemul actual, ar duce la un câştig de 178 de lei net pentru salariat. În condiţiile transferului acest 'câştig' este de 2 lei!", mai spune Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa.

Un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, publicat recent de Ministerul Finanţelor, prevede trecerea la angajat, de la angajator, a contribuţiilor sociale, începând cu 1 ianuarie 2018. Nivelul contribuţiilor plătite pentru salariul brut urmează să scadă cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%. "Din totalul de 22,75% contribuţii datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat", a informat Ministerul Finanţelor. Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contribuţii reţinute de angajator în numele salariatului, iar contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale. Proiectul prevede şi reducerea impozitului pe veni de la 16% la 10%.

Transferul contribuţiilor de la angajator la angajat se va face prin ordonanţă de urgenţă, în şedinţa de Guvern de miercuri. Sindicaliştii acuză Guvernul că a încercat să stopeze protestele. Mai mult, sindicaliştii acuză Guvernul că a încercat să stopeze acţiunile de protest. Preşedintele BNS, Dumitru Costin, susţine că liderii sindicali din teritoriu au fost convocaţi la prefecturi, pentru a fi convinşi să renunţe la mişcările de stradă. Sindicaliştii sunt hotărâţi să ducă până la capăt lupta cu Executivul pe tema transferului contribuţiilor sociale, așa că au stabilit un calendar de proteste care vor avea loc în mai multe orașe ale ţării.

Şedinţa de Guvern a fost mutată de la ora 15, la ora 13. Este o zi decisivă pentru milioane de angajați. Guvernul nu ţine cont de avertismentele sindicatelor, patronatelor şi ale afaceriştilor şi merge mai departe cu ”revoluţia” fiscală. Controversata ordonanţă care trece contribuţiile de angajator la angajat urmează să fie adoptată miercuri.Până acum, această decizie a fost amânată de două ori. După scandalul iscat de modificările Codului fiscal, premierul nu a mai vrut să-şi asume ordonanţa şi ar fi vrut să paseze Parlamentului acestă problemă. Doar că Liviu Dragnea s-a opus şi l-a făcut pe premierul Mihai Tudose să cedeze până la urmă. Dacă această ordonanţă privind modificările fiscale nu trece, PSD nu are bani de majorarea salariilor, adică principala promisiune din campania electorală. Premierul ar fi vrut să paseze Parlamentului modificările la Codul fiscal. Opinia Consiliului Fiscal exprimată vineri asupra noului pachet legislativ lansat de Guvern este că măsurile propuse comportă „riscuri neobişnuit de mari” şi „pierderi de 5,2 milioane de lei”, astfel că avizează negativ proiectul.

CALENDARUL PROTESTELOR:

Reprezentanţii Blocului Național Sindical spun că nu vor renunţa la proteste. Acestea vor urma calendarul anunțat în luna octombrie 2017. Manifestaţii de amploare vor avea loc în cele mai mari orașe ale ţării. Protestele vor dura până la jumătatea lunii şi vor avea loc la Constanţa, Bihor, Prahova, Timişoara şi Cluj-Napoca.

08.11.2017 - Constanța, ora 16.00 - aproximativ 1.000 de membri de sindicat

09.11.2017 - Oradea, ora 15.00 - aproximativ 1.000 de membri de sindicat

09.11.2017 - Ploiești, ora 16.00 - aproximativ 1.500 de membri de sindicat

10.11.2017 - Timișoara, ora 14.00 - aproximativ 1.500 de membri de sindicat

15.11.2017 - Cluj-Napoca, ora 16.00 - aproximativ 1.000 de participanți12