Sindicate: Se pregătesc procese colective. Bugetarii pierd din venituri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Zeci de mii de bugetari pierd din venituri, în urma modificărilor legislative.

Sindicate: Se pregătesc procese colective. Bugetarii pierd din venituri

Social 06 Februarie 2018 / 18:50 823 accesări

Între 30.000 şi 50.000 de angajaţi din sectorul public vor avea salarii nete reduse, în urma modificărilor legislative, după cum afirmă Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, în timp ce liderul Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, spune că sunt afectaţi 22.000 de funcţionari. BNS va deschide procese colective împotriva angajatorilor care ”au abuzat de neştiinţa angajaţilor”, iar SNFP pregăteşte acţiuni de stradă, luând în calcul inclusiv declanşarea grevei generale. Pe fondul legii salarizării şi al transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat există între 30.000 şi 50.000 de bugetari care au pierdut din venituri începând din 1 ianuarie, iar mai mult de jumătate dintre salariaţii din mediul privat nu au obţinut creşterea brutului de la angajator şi au un venit net mai mic, după cum a declarat marți preşedintele BNS, Dumitru Costin. El a ami spus că că nimeni nu poate răspunde acum cu precizie câţi angajaţi au pierdut din venitul net, pentru că în sectorul bugetar nu toţi salariaţii şi-au încasat salariile pe luna ianuarie pentru a face o comparaţie cu cele din luna decembrie.

"Impactul real va fi clar în baza unor analize care vor fi finalizate undeva la jumătatea lunii martie, dar acum ştim că între 30.000 şi 50.000 de bugetari vor fi afectaţi", a afirmat Dumitru Costin, potrivit news.ro.

Liderul BNS a explicat că există trei acte normative care au dus la reducerea veniturilor nete, respectiv Legea 153 (legea salarizării pentru personalul bugetar), Ordonanţa 79, care vizează modificări la Codul fiscal şi Ordonanţa 82, care prevede renegocieri între angajator şi angajat privind salariul brut, ultimele două afectând toată piaţa muncii.

Acesta a adăugat că pentru întreaga piaţă a muncii, Ordonanţa 79 prevede taxe şi impozite mărite, care au fost trecute la angajat. Referitor la Ordonanţa 82, prin care angajatorii trebuie să renegocieze cu angajaţii salariile brute, liderul BNS spune că "este o cârpeală" care nu a fost discutată cu sindicatele.

"În momentul de faţă, dacă ne referim la sectorul privat, mai mult de jumătate dintre angajaţi au venitul net redus, pentru că nu le-au fost crescute salariile brute. Unii angajatori au venit cu soluţii de compensare, cum ar fi tichete de masă sau prime, dar salariul brut a rămas nemodificat", a spus Costin.

BNS pregăteşte în acest moment "un demers de natură juridică", pentru a acţiona în instanţă angajatorii "care au abuzat de neştiinţa angajaţilor, de prevederile abuzive ale Ordonanţei 79" şi va deschide procese colective, prin care îşi va reprezenta membrii de sindicate afiliate.

La rândul său, liderul SNFP, Sebastian Oprescu, a declarat că 22.000 de funcţionari au salarii mai mici din ianuarie, cele mai mari pierderi - în medie 40% din salarii - fiind pentru angajaţii Ministerului de Externe.

"Creşterile salariale decise de Guvern nu acoperă majorarea taxelor trecute la angajaţi. Pierderile cele mai mari sunt în administraţie. În momentul de faţă nu avem o situaţie definitivă a angajaţilor care au pierdut din salariul net, dar estimăm că sunt 22.000 de funcţionari în această situaţie. La Ministerul de Externe sunt cele mai mari pierderi de venituri, în medie de 40 la sută. La celelalte ministere, pierderile sunt între 10 şi 30 la sută din net. Dacă ne referim la creşteri, trebuie să menţionăm că în mediul public cea mai mare creştere de net este de 2,5 la sută. În mediul privat, cei care nu au actele adiţionale încheiate au pierdut 22,5 la sută din net", a declarat Oprescu.

Horodniceanu: Salariile procurorilor rămân nemodificate, dar angajaţii DIICOT de la Financiar şi Administrativ pierd 25% din salariu

Conform sursei citate, SNFP pregăteşte proteste de stradă, mergându-se până la greva generală.

"Încă suntem în evaluarea situaţiei juridice, evaluarea pierderilor, dar avem în vedere acţiuni care merg de la ieşiri în stradă la greva generală", a spus Oprescu.12