Snowden salută progresele în favoarea dreptului la viaţă privată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Snowden salută progresele în favoarea dreptului la viaţă privată

Externe 06 Iunie 2015 / 00:00 1212 accesări

Fostul consultant al agenţiei americane de securitate naţională (NSA) Edward Snowden salută conştientizarea de către opinia publică a pericolelor supravegherii în masă şi progresele în favoarea dreptului la viaţă privată, într-un articol publicat vineri în cotidianele francez ”Liberation”, american ”The New York Times”, german ”Der Spiegel” şi spaniol ”El Pais”, la doi ani de la dezvăluirile sale privind amploarea programelor de supraveghere ale SUA. ”Au existat momente când mă temeam că publicul va reacţiona cu indiferenţă sau va da dovadă de cinism în faţa dezvăluirilor. Nu m-am bucurat niciodată atât de mult că m-am înşelat”, a precizat el.

Edward Snowden salută ”apariţia unei generaţii post-teroare, care respinge o viziune a lumii definită de o tragedie deosebită”. ”De fiecare dată când justiţia ne dă dreptate, când legislaţia este modificată, demonstrăm că faptele sunt mai convingătoare decât frica”, a apreciat Snowden. El face referire în special la US Freedom Act, adoptat marţi de Congresul american şi care reduce, pentru prima dată după atentatele de la 11 septembrie 2001, capacitatea SUA de a-şi spiona cetăţenii. Snowden salută și dezvoltarea unor măsuri de protecţie tehnică, ce pot permite un acces la o protecţie de bază a dreptului la viaţă privată, protejând astfel cetăţenii obişnuiţi în faţa adoptării arbitrare de legi care nu respectă viaţa privată. ”Totuşi, dreptul la viaţă privată rămâne ameninţat de alte programe şi autorităţi”, avertizează el, citând ”guverne care fac presiune asupra întreprinderilor tehnologice, pentru a furniza informaţii despre clienţii lor, sau unele dintre serviciile online cele mai populare din lume, devenite parteneri ai programelor de supraveghere ale NSA”. Snowden denunţă și exploatarea unor tragedii recente de către şefii serviciilor secrete din Australia, Canada şi Franţa pentru a încerca să obţină noi puteri intruzive, în pofida unor dovezi răsunătoare conform cărora acestea nu ar fi putut împiedica respectivele atacuri.

Refugiat în Rusia, Edward Snowden este urmărit de SUA pentru spionaj şi este considerat de unii trădător, iar de alţii erou, pentru dezvăluirile făcute.

Taguri articol


12