Speranțe pentru cei cu Alzheimer. Un vaccin ar putea fi testat în curând

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Speranțe pentru cei cu Alzheimer. Un vaccin ar putea fi testat în curând

Sănătate 21 Noiembrie 2018 / 15:44 842 accesări

Un vaccin împotriva bolii Alzheimer ar putea fi testat în curând pe pacienţi după ce o echipă de cercetători a reuşit să prevină acumularea în creier de proteine toxice care au legătură cu apariţia bolii, scrie Agerpres. Experimente efectuate pe şoareci au arătat că vaccinul ADN, injectat în piele, ar putea întârzia debutul bolii Alzheimer fără efecte secundare grave. Constatările cercetării, apărute în revista Alzheimer's Research And Therapy, ar putea deschide calea pentru teste clinice cu oameni, au afirmat cercetătorii implicaţi în studiu. Cercetătorii consideră că două tipuri de proteină toxică joacă un rol-cheie în apariţia bolii Alzheimer - beta-amiloid şi tau. Beta-amiloidul se acumulează în creier şi acest aspect este o caracteristică a bolii identificată în examinările post-mortem ale unor pacienţi. Tau este o proteină care produce "aglomerări" distructive în celulele nervoase. Unele cercetări sugerează că cele două sunt legate, beta-amiloid favorizând formarea de ''aglomerări'' cauzate de proteina tau.

Noul vaccin conţine ADN care codifică un segment al blocului de construcţie al proteinei beta-amiloid. În cadrul cercetării, vaccinul a declanşat un răspuns imun care nu numai că a condus la o reducere cu 40% a formării beta-amiloidului, dar şi la reducerea formării proteinei tau cu 50%. Cercetarea a fost efectuată pe şoareci care au fost programaţi genetic să dezvolte un echivalent la rozătoare al bolii Alzheimer.

Noul vaccin este injectat în piele în loc de muşchi, ceea ce duce la un alt tip de răspuns imunitar. Dacă efectele observate la şoareci se vor repeta şi la om, acest vaccin ar avea o "valoare terapeutică majoră", au spus cercetătorii.

Taguri articol


12