Statul rus, bun de plată! CEDO îi dă dreptate lui Navalnâi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Statul rus, bun de plată! CEDO îi dă dreptate lui Navalnâi

Externe 17 Octombrie 2017 / 16:19 508 accesări

Federația Rusă a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), marți, la plata de despăgubiri opozantului Aleksei Navalnâi și fratelui acestuia, Oleg Navalnâi. Aceștia au fost condamnați de un tribunal rus pentru acuzații de fraudă, într-un caz care a implicat filiala din Rusia a companiei franceze de cosmetice Yves Rocher, transmite DPA.

Curtea de la Strasbourg a stabilit că frații Navalnâi nu au avut parte de un proces echitabil și a decis ca Aleksei să fie despăgubit cu 55.000 de euro, iar Oleg cu o sumă de peste 20.000 de euro. Și în ziua de astăzi, Oleg Navalnâi se află în detenție în urma condamnării survenite în 2014, urmând a fi pus în libertate abia anul viitor, iar Aleksei Navalnâi, care a primit o pedeapsă cu suspendare în cazul respectiv, ispășește în prezent o condamnare de 20 de zile de închisoare, a treia din acest an, pentru chemare la manifestații neautorizate, și va fi eliberat duminică. „Deciziile dictate de jurisdicțiile interne au fost arbitrare și în mod evident nerezonabile“, au arătat judecătorii CEDO, care nu au admis însă plângerea pentru „urmărire politică în justiție“depusă de cei doi frați.

Totuși, deoarece președintele Vladimir Putin a promulgat la sfârșitul lui 2015 o lege care permite Federației Ruse să respingă deciziile tribunalelor internaționale, inclusiv ale Curții de la Strasbourg, aceste depăgubiri probabil că nu vor fi plătite fraților Navalnâi. Pe de altă parte, președintele Comisiei electorale ruse, Ella Pamfilova, a declarat că Aleksei Navalnâi, care intenționează să fie contracandidatul lui Vladimir Putin la alegerile prezidențiale din martie 2018, nu va fi eligibil decât începând din anul 2028, din cauza unei condamnări pentru deturnare de fonduri.

Taguri articol


12