Streinu-Cercel: Infecţia cu HIV poate fi ţinută sub control

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Streinu-Cercel: Infecţia cu HIV poate fi ţinută sub control

Sănătate 06 Decembrie 2022 / 08:26 2868 accesări

Infecţia cu HIV poate fi ţinută sub control, a declarat, luni, preşedintele Comisiei de sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel.

"Am ajuns departe, pentru că acum această infecţie poate fi ţinută sub control şi numai cine nu vrea să trăiască nu ia o pastilă pe zi, fără niciun fel de alte repercusiuni. Noi am învăţat un capitol foarte mare de metabolisme, pentru că aceste mecanisme nu erau descrise până să apară HIV.

Şi, în acest context, cei care au vrut să înveţe, evident, au învăţat şi ştiu ce au de făcut cu aceşti pacienţi şi cum să le facă managementul toxicităţilor", a precizat Adrian Streinu-Cercel, la o dezbatere privind programul de tratament HIV în România, organizată de Federaţia UNOPA, în parteneriat cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş", Centrul Român HIV/SIDA şi Academia Europeană de HIV/SIDA.

El a menţionat că în ţara noastră prevalenţa HIV este 0,07%, iar incidenţa anuală de 0,002%.

Potrivit acestuia, adulţii tineri heterosexuali, bărbaţii care întreţin relaţii sexuale cu alţi bărbaţi şi utilizatorii de droguri injectabile sunt primele trei categorii prin care HIV se transmite pe teritoriul ţării noastre.

Rata de transmitere materno-fetală este de 0,4% la nivel naţional, cazurile cumulate în perioada 1989 - 2022 fiind de 26.790. Numărul persoanelor infectate cu HIV, în viaţă, înregistrate în baza naţională este de 17.708, iar 13.985 dintre acestea sunt în terapie activă şi se prezintă în mod regulat la doctor pentru a-şi lua medicaţia.

În acest an, în perioada ianuarie - septembrie, în Bucureşti, au fost depistate cele mai numeroase cazuri noi de infecţie cu HIV/SIDA (117), urmat de judeţele Cluj (23), Iaşi (19), Maramureş şi Argeş (câte 16) şi Constanţa (15).

Streinu-Cercel a precizat că de terapia cu acţiune îndelungată, constând într-o injecţie administrată o dată la şase luni, ar putea să beneficieze în primul rând categoriile care se confruntă cu riscul stigmatizării.

"Avem pentru toţi această posibilitate de a aplica terapii de lungă durată. Fie că le facem administrare la două luni, fie la şase luni de zile, aceste lucruri există şi există sub toate formele posibile şi imposibile în momentul de faţă. Plecând de la microcipuri cu micro-ace, până la plasturi, inele plasate intravaginal şi, evident, terapie orală. Trebuie să ne mutăm puţin obiectul de activitate dinspre terapie per se spre prevenţie.

Şi aici intervine PrEP, adică profilaxia pre-expunere, unde acest tip de medicaţie îşi găseşte foarte bine locul. Şi, atunci, dacă discutăm de strategie, evident că va trebui să includem astfel de capitole. Uitaţi-vă, injecţii subcutanate la fiecare şase luni, studiile sunt cât se poate de clare şi evident că putem merge în această direcţie", a explicat Adrian Streinu-Cercel.

Streinu-Cercel a subliniat că România a fost prima ţară din lume care în anul 2001 a dat acces universal la terapia antiretrovirală.Ştiri recomandate

12