SUA expulzează 60 de diplomaţi ruşi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

SUA expulzează 60 de diplomaţi ruşi

Externe 26 Martie 2018 / 16:14 1561 accesări

SUA expulzează 60 de diplomaţi ruşi, a anunțat administrația de la Washington. Este prima măsură dură a administrației Trump luată împotriva Rusiei, ca reacţie la atacul neurotoxic din Marea Britanie.

Mai multe state UE au luat deja decizii similiare împotriva Moscovei, în semn de solidaritate cu Marea Britanie.

La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi ar fi fost atacaţi cu o substanţă neurotoxică. Rusia a respins toate acuzaţiile.

Marea Britanie, Uniunea Europeană şi SUA susţin că responsabilitatea Rusiei în atacul asupra fostului spion este singura explicaţie plauzibilă şi au cerut Moscovei să răspundă la toate întrebările în legătură cu acest caz. Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a anunţat că Londra are dovezi potrivit cărora Rusia a dezvoltat agentul neurotoxic "Novichok", folosit asupra lui Serghei şi a Iuliei Skripal.

În 2006, Serghei Skripal a fost condamnat la închisoare în Rusia pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Agentul a fost găsit vinovat de legături cu serviciul britanic de informaţii externe (MI6). Ulterior, acesta a primit azil în Marea Britanie.12