SUA trimit un contingent pentru operaţiuni speciale împotriva SI, în Irak și Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

SUA trimit un contingent pentru operaţiuni speciale împotriva SI, în Irak și Siria

Externe 02 Decembrie 2015 / 15:10 712 accesări

Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a anunțat că SUA vor trimite un contingent pentru operaţiuni speciale împotriva rețelei teroriste Stat Islamic, în Irak şi Siria. ”În coordonare totală cu Guvernul Irakului, vom mobiliza un contingent de reacţie rapidă pentru misiuni speciale care să ofere asistenţă serviciilor de securitate irakiene şi miliţiilor kurde (Peshmerga)”, a declarat Carter. Unitatea specială va efectua misiuni militare punctuale, inclusiv pentru eliberarea ostaticilor şi pentru capturarea liderilor SI. Unitatea va putea efectua operaţiuni unilaterale şi în Siria, a precizat şeful Pentagonului, evidenţiind însă că nu va exista nicio colaborare cu regimul Bashar al-Assad, aflat la putere la Damasc şi vizat de atacuri ale insurgenţilor şi ale grupurilor teroriste.

Administraţia Obama este criticată pentru că refuză să declanşeze o intervenţie terestră masivă împotriva SI, care ocupă vaste regiuni din Irak şi Siria, unde a proclamat un califat. O coaliţie formată din peste 60 de ţări şi condusă de SUA efectuează, de peste un an, raiduri aeriene în Siria şi Irak, vizând poziţii SI. Separat, Rusia a lansat, la sfârşitul lunii septembrie, raiduri aeriene în Siria, pentru susţinerea regimului Bashar al-Assad. SUA şi NATO au acuzat Rusia că atacă poziţii ale insurgenţilor susţinuţi de Occident, dar Rusia susţine că vizează doar poziţii SI.

Premierul irakian, Haider al-Abadi, a declarat că nu este nevoie ca SUA să trimită mai multe forţe speciale pentru a lupta împotriva SI, adăugând că Washingtonul ar trebui să ceară permisiunea Irakului pentru a face acest lucru. ”Nu avem nevoie de forţe terestre străine pe teritoriul irakian”, a declarat Abadi, adăugând că ”orice operaţiune militară sau desfăşurarea unor forţe străine, speciale sau nu, în orice loc din Irak nu poate avea loc decât cu aprobarea şi coordonarea sa şi respectarea deplină a suveranităţii irakiene”. Premierul Abadi declara luni că ”Irakul are suficienţi oameni şi hotărâre pentru a învinge SI singur”. Ashton Carter a anunţat marţi că acțiunile americane vor avea loc în coordonare totală cu Guvernul Irakului, dar premierul irakian părea să nu știe acest lucru.

Citește și:

Premierul Irakului nu dorește ca SUA să trimită mai multe forțe pentru lupta împotriva SI

NATO va lua măsuri suplimentare pentru a crește ajutorul acordat Turciei

SUA avertizează Rusia

Obama îndeamnă Turcia şi Rusia să depăşească tensiunile

Taguri articol


12