Suspectul a fost şi în România! Verificări în cazul atacului armat din Noua Zeelandă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
SRI face investigații

Suspectul a fost şi în România! Verificări în cazul atacului armat din Noua Zeelandă

Eveniment 16 Martie 2019 / 18:00 781 accesări

Autoritatile din România sunt în alertă după ce s-a aflat că autorul atacurilor din Noua Zeelandă a stat o perioadă și în România. A trecut prin mai multe locuri din Moldova, Banat, dar a fost prezent la aproape de autoritati la parada de Ziua Naţionala. Serviciul Român de Informaţii face verificări în privinţa prezenţei lui Brenton Tarrant în România, după ce procurorul-şef din Bulgaria a anunţat că bărbatul a făcut un turneu în ţara noastră, Ungaria şi în Bulgaria în 2018, potrivit România TV. Serviciile secrete din România verifică acum ce a facut exact atacatorul in Romania. A intrat in tara, din Bulgaria, la sfarsitul lunii noiembrie 2018 si, rand pe rand, a vizitat Moldova, Valea Prahovei sau Banatul. Autoritatile spun ca intrarea in tara s-a facut pe la Otopeni si avea actele in regula. Mai intai a fost la Manastirea Voronet si a postat imaginile pe contul sau de Instagram. A vrut sa vada insa si locul preferat al regilor Romaniei. Asa ca a mers la Castelul Peles. Incursiunea lui prin Romania nu s-a oprit aici si a mers si la Timisoara unde a facut mai multe poze si le-a postat pe internet. Dar, poate cel mai important loc in care s-a aflat chiar de Ziua Nationala a Romaniei a fost Parada Militara de la Arcul de Triumf. Aici, Brenton Tarrant a filmat parada militara la mica distanta de locul in care se afla presedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dancila şi toti demnitarii romani si straini invitati la parada. Asadar, in aceste moment SRI reface traseul teroristului prin Romania. Autorităţile bulgare au anunţat vineri deschiderea unei anchete cu privire la motivul unei călătorii efectuate în noiembrie de extremistul australian de dreapta autor al atacului asupra a două moschei în Noua Zeelandă, care după vizita în Bulgaria a plecat în România şi apoi în Ungaria. Atacatorul în vârstă de 28 de ani, care a ucis cel puţin 49 de persoane şi a rănit alte 48 în atacul armat asupra a două moschei din oraşul neozeelandez Christchurch pe care l-a transmis live pe internet, e efectuat un sejur în Bulgaria în perioada 9-15 noiembrie 2018, a precizat procurorul general al Bulgariei, Sotir Ţaţarov.

Australianul de 28 de ani Brenton Tarrant, suspectul atacului asupra a două moschei din localitatea neo-zeelandeză Christchurch, a apărut sâmbătă în faţa instanţei, care l-a acuzat de crimă, informează AFP, citată de Agerpres. În cămaşa albă rezervată deţinuţilor şi cu cătuşe, fostul instructor de fitness şi militant asumat de extremă-dreaptă a ascultat impasibil acuzaţiile ce i-au fost aduse. El nu a solicitat să fie eliberat pe cauţiune şi va rămâne în închisoare până la următoarea apariţie în faţa instanţei, prevăzută să aibă loc pe 5 aprilie. Accesul publicului la audiere ce a avut loc la Tribunalul districtual din Christchurch a fost restricţionat ca urmare a riscului sporit de securitate.

Anterior, premierul Jacinda Ardern precizase în cadrul unei conferinţe de presă că atentatorul deţinea permis de armă din noiembrie 2017 şi cumpărase două arme semi-automate şi trei puşti, dintre care două de vânătoare.

Ardern a declarat că suspectul a călătorit în întreaga lume şi nu era rezident pe termen lung în Noua Zeelandă. Ea a mai spus că cetăţeanul australian a călătorit sporadic în Noua Zeelandă, unde a rămas pentru o perioadă variată de timp.

Premierul a mai confirmat că atât atacatorul cât şi cei doi complici prezumtivi care au fost arestaţi, în circumstanţe despre care poliţia nu a furnizat informaţii, nu se aflau în vizorul serviciilor de informaţii.

"Nu erau supravegheaţi nici aici, nici în Australia", a asigurat Jacinda Ardern, care a adăugat că este în curs o anchetă asupra acestui aspect al tragediei.

Taguri articol


12