Taxa pe lăcomie, un soi de „perversa de pe Târgu Ocna“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
A dat cu rest

Taxa pe lăcomie, un soi de „perversa de pe Târgu Ocna“

Economie 08 Ianuarie 2019 / 18:25 874 accesări
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: „Sunt părți din legea privind taxarea activelor bancare pe care cu greu le înțelegem...“

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: „Sunt părți din legea privind taxarea activelor bancare pe care cu greu le înțelegem...“

Banca Naţională a României (BNR) are nelămuriri cu privire la modul în care se aplică taxa pe bănci şi va cere discutarea ordonanţei în Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, pentru că are impact sistemic, a declarat, marţi, guvernatorul Mugur Isărescu - „Principalul element de nemulţumire este că iei o asemenea măsură (s-au mai luat în Europa, nu în toate ţările, dar în câteva) și o legi de ROBOR (asta este o inovaţie, cu ghilimele de rigoare), fără să discuți cu industria? Aşa spune şi Constituţia. Aşa spun şi legile României. Deci, discuţi mai întâi cu industria bancară. Nu vii, la sfârşit de an, în prag de Crăciun, cu o bombă din asta, greu de înţeles. Asta este principala nemulţumire şi cred că ministrul Finanţelor va discuta cu industria, în sfârşit. Trebuie să vă spun că avem şi noi nelămuriri. Sunt părţi din lege pe care cu greu le înţelegem. Și mai spun un lucru: în mod normal, o asemenea ordonanţă trebuia prezentată mai întâi în Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială. Are impact. Şi probabil că vom solicita să facem o discuţie într-o şedinţă extraordinară a comitetului“. El a precizat că, până în prezent, nu a primit nicio invitaţie oficială din partea Ministerului Finanţelor Publice pentru a discuta despre această taxă, ci s-a cerut instituţiei o analiză de impact după ce ordonanţa a fost dată, deşi în mod normal evaluarea se face înainte. De asemenea, Isărescu a subliniat că scăderea ROBOR din ultimele zile nu are legătură cu taxa introdusă, dobânda începând să se reducă încă din septembrie 2018. Tot marți, BNR a decis să mențină dobânda-cheie la nivelul de 2,5% pe an, în linie cu așteptările analiștilor financiari.



12