Te simți obosit sau deprimat în aceste zile? Ce ar trebui să știi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Astenia de primăvară nu e un mit

Te simți obosit sau deprimat în aceste zile? Ce ar trebui să știi

Lifestyle 16 Februarie 2016 / 16:22 1279 accesări

Psihologul constănțean Cristina Gemănaru: ”În momentul în care vine primăvara, cu soare din plin, corpul și creierul nostru trec la început printr-o perioadă de oboseală”.

Psihologul constănțean Cristina Gemănaru: ”În momentul în care vine primăvara, cu soare din plin, corpul și creierul nostru trec la început printr-o perioadă de oboseală”.

Specialiștii spun că întotdeauna, la schimbarea anotimpului, starea noastră de echilibru emoțional trece printr-o perioadă de adaptare. Așa că, dacă vă simțiți obosit sau deprimat în această perioadă, ar fi bine să știți că de vină ar putea fi trecerea de la iarnă la primăvară. Psihologul Cristina Gemănaru a explicat, pentru ”Telegraf”, cum apare astenia de primăvară și cum o putem combate. ”Suntem mult mai încărcați emoțional în anotimpul rece, mai ales că e o perioadă cu foarte multe sărbători. În momentul în care vine primăvara, cu soare din plin, corpul și creierul nostru trec la început printr-o perioadă de oboseală. Este ca o solicitare a ceea ce ne cer mintea și corpul, a faptului că ne dorim să fim mai activi”, a spus specialistul. De aceea suntem mai obosiți, mai deprimați, ne simțim mai epuizați, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Toate acestea sunt însă reacții normale ale organismului, ne liniștește psihologul. ”Iarna, corpul nostru acumulează mai multe resurse și la nivel emoțional, și cognitiv. Aceste resurse le folosim cu precădere în anotimpul rece. Odată cu venirea primăverii, ne reîncărcăm bateriile, mai ales datorită soarelui, care ne ajută atât de mult”, a spus Gemănaru.

NU EXISTĂ O REȚETĂ UNICĂ PENTRU A SCĂPA DE ASTENIE ”În primul rând, trebuie să ținem cont de ceea ce avem nevoie fiecare. Unii dintre noi avem nevoie de mai multă interacțiune, să ne întâlnim cu grupul de prieteni, să socializăm. Alții simt nevoia de a se relaxa, de a se retrage în natură sau de a citi”, a adăugat psihologul. Potrivit Cristinei Gemănaru, există și persoane care sunt dornice, în această perioadă, să se ancoreze în noi proiecte, care le schimbă viața. Pentru cei mai dinamici dintre noi, mișcarea e binevenită. ”Mișcarea ne dă endorfină, necesară creierului pentru a ne aduce starea de echilibru emoțional”, a precizat Gemănaru. Și alimentația este un factor-cheie pentru a combate manifestările de tristețe, depresie și oboseală. Medicii ne recomandă să consumăm cereale integrale, semințe, nuci, precum și cât mai multe fructe și legume de sezon, care ne redau energia. Iar pentru că atunci când spunem „primăvară“ ne gândim la noutate și prospețime, putem trece mai ușor peste astenie la mall, de unde ne putem întoarce cu o bluză sau pantofi noi.

Taguri articol


12