„Telemeaua de Ibănești”, produs românesc recunoscut oficial în UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Telemeaua de Ibănești”, produs românesc recunoscut oficial în UE

15 Martie 2016 / 12:56 544 accesări

„Telemeaua de Ibăneşti”, fabricată pe Valea Gurghiului, judeţul Mureş, a fost recunoscută oficial ca produs românesc, după „Magiunul de prune de Topoloveni”şi „Salamul de Sibiu”.

„Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a primit din partea comisarului european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, dovada înregistrării în Registrul Denumirilor de Origine Protejate şi al Indicaţiilor Geografice Protejate pentru produsul Telemea de Ibăneşti. Astfel, utilizarea acestei denumiri este rezervată pentru producătorii din aria geografică delimitată care îndeplinesc condiţiile prevăzute în caietul de sarcini”, arată Ministerul Agriculturii.

Acesta este cel de-al treilea produs romanesc care a obţinut protecţia la nivelul Uniunii Europene, după ce, recent, şi „Salamul de Sibiu”a fost protejat la Bruxelles, iar în 2011 a fost recunoscut „Magiunul de prune de Topoloveni”.

La nivel mondial sunt garantate 1.427 de produse tradiţionale din care UE deţine 1.404. Cele mai multe produse protejate provin din Italia (296), Franţa (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) şi Germania (96).12