Terorist judecat la Bruxelles! Se cere o pedeapsă de 20 de ani închisoare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
32 de morţi, pe 22 martie 2016

Terorist judecat la Bruxelles! Se cere o pedeapsă de 20 de ani închisoare

Externe 29 Martie 2018 / 17:45 533 accesări
Salah Abdeslam

Salah Abdeslam

Tribunalul corecţional din Bruxelles, însărcinat cu judecarea lui Salah Abdeslam pentru implicarea sa într-un schimb de focuri cu poliţia pe 15 martie 2016 în capitala belgiană, a anunţat joi pronunţarea sentinţei la 23 aprilie, relatează AFP. În acest dosar, singurul membru încă în viaţă al comandourilor jihadiste care au comis atentatele de la Paris pe 13 noiembrie 2015 (130 de morţi) a compărut la Bruxelles în februarie. În prima zi a audierii, el a sfidat justiţia afirmând că are încredere numai în Dumnezeul său "Allah" şi nu a revenit a doua zi. Acest francez de origine marocană în vârsta de 28 de ani a fost judecat împreună cu un presupus complice, un jihadist tunisian de 24 de ani, Sofiane Ayari.

O pedeapsă de 20 de ani de închisoare, cu o perioada de siguranţă de două treimi (13 ani), a fost cerută de parchetul federal belgian împotriva celor doi inculpaţi. Data sentinţei a fost anunţată joi de tribunal, după o audiere suplimentară consacrată constituirii unei părţi civile.

Reamintim că, pe 15 martie 2016 a avut loc o percheziţie efectuată de poliţişti belgieni şi francezi într-o locuinţă presupusă a fi goală - în cadrul anchetei în legătură cu 13 noiembrie - în comuna Forest din regiunea Bruxelles. Trei dintre aceştia au fost răniţi şi un jihadist algerian de 35 de ani a fost ucis în timp ce acoperea fuga lui Abdeslam şi Ayari. Cei doi fugari au fost arestaţi pe 18 martie la Molenbeek, o altă comună din regiunea capitalei belgiene, o arestare considerată de anchetatori drept elementul declanşator al atentatelor de la Bruxelles (32 de morţi pe 22 martie 2016).

Joi, procesul desfăşurat la 5 şi 8 februarie a continuat să dezbată admisibilitatea în calitate de parte civilă a unei asociaţii belgiene a victimelor terorismului, V-Europe, creată după atentatele de la Bruxelles. V-Europe, care afirmă că reprezintă aproximativ 200 de victime ale terorismului, consideră că schimbul de focuri de la Forest "face parte dintr-un şir neîntrerupt de evenimente, între 13 noiembrie şi 22 martie", protagoniştii săi fiind membri ai celulei franco-belgiene la originea acestor atacuri revendicate de gruparea Stat Islamic. Asociaţia pretinde un euro simbolic sub formă de daune şi despăgubiri, a reamintit joi avocatul său Guillaume Lys.

Taguri articol


12