Tonitza, Grigorescu, Aman şi Luchian, la licitaţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tonitza, Grigorescu, Aman şi Luchian, la licitaţie

Cultură 28 Noiembrie 2014 / 00:00 2263 accesări

Mai multe tablouri purtând semnături celebre precum Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Theodor Aman şi Ştefan Luchian vor fi scoase la licitaţie, la începutul lunii viitoare, la Casa Capşa din Bucureşti. Este vorba despre licitaţia dedicată sărbătorilor de iarnă a casei AraArt, programată pe 3 decembrie, de la ora 19.00 și care va include peste 140 de lucrări de artă plastică şi decorativă. Din colecția de lucrări scoase la vânzare fac parte tablouri semnate de Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Ştefan Luchian, Samuel Mutzner, Max Herman Maxy. La această licitaţie vor fi prezentate şi 19 tablouri care surprind atmosfera specifică iernii, semnate de Jean Cheller, Dumitru Ghiaţă, Marius Bunescu, Constantin Piliuţă, Cozmin Movilă, Petru Iorgulescu Yor, George Catargi, Vasile Popescu.

Prețul de pornire pentru lucrările scoase la vânzare este cuprins între 1500 euro - „Micuţa din mahala" a lui Tonitza și 13.000 euro, cum este cazul picturii „Goliciunea", datând din prima perioadă petrecută în Franţa de către Nicolae Grigorescu (din 1861 până în 1869, cu mici întreruperi), definitorie pentru formaţia sa artistică.

Pe de altă parte, în acord cu sărbătorile religioase de la finalul anului şi în amintirea anilor în care Nicolae Grigorescu picta biserica mănăstirii Zamfira (1856) şi apoi pe cea de la Agapia, licitaţia aduce în prim-plan o lucrare cu bogată încărcătură spirituală - „Tabloul religios cu Maica Domnului" (6.500 euro).

Expoziţia care anticipează licitaţia va fi deschisă amatorilor de frumos în perioada 1 - 3 decembrie, între orele 11.00 şi 19.00, în aceeași locație, Casa Capșa.

Taguri articol


12