Tradiții în Luna Sfântă Ramazan. Ce fac credincioșii musulmani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Se intră în postul de 30 de zile

Tradiții în Luna Sfântă Ramazan. Ce fac credincioșii musulmani

Religie 15 Mai 2018 / 15:27 1136 accesări

Întrega comunitatea musulmană intră, de miercuri, 16 mai, într-un post de 30 de zile care ar trebui să marcheze începutul unui ciclu spiritual profund. Potrivit Muftiului Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf, Luna Ramazan semnifică începutul revelării Coranului Cel Sfânt, evenimentul fiind consemnat a fi avut loc în Noaptea Sfântă de Kadir, a 27 noapte din Luna Sfântă Ramazan, în peştera Hira din muntele Nur de lângă oraşul Mecca, în anul 610, revelaţie ce a durat 23 de ani.

Învăţăturile islamice impun ca cele patru săptămâni de post să fie petrecute în reculegere şi rugăciune, pentru primenirea corporală şi spirituală. Potrivit tradiţiei şi preceptelor religioase, postul şi efectuarea celor cinci rugăciuni zilnice, de preferinţă în cadrul unei geamii, sunt urmate în perioada nocturnă de cina - Iftar, pe care musulmanii o împart cu prietenii, rudele, cunoscuţii sau pelerinii. În aceaşi perioadă, masa rituală de dinaintea zorilor - Sahur, este luată în familie. Pentru a marca semnificaţia deosebită a acestei Luni Sfinte, slujbele din moschee, „mukabele“, încep dimineaţa, cu citirea Coranului Cel Sfânt, de catre imami, la care participă femeile. Seara are loc slujba, „teraavih“, cu participarea atât a bărbaţilor, cât și a femeilor din comunitate.

Postul în Luna Sfântă Ramazan nu înseamnă doar abstinența fizică, ci și cea spirituală. Călătorii, femeile gravide, femeile care alăptează și bolnavii pot amâna postul, urmând a-l ține ulterior. În această lună, considerată a iertării și a milei, musulmanii trebuie să aibă un alt comportament specific perceptelor islamului. Religia islamică stabilește postul ca un mijloc de purificare, un exercițiu de autocontrol și o dovadă de credință. Conform religiei islamice, Postul Ramazanului este un act de pietate şi recunoştinţă faţă de Allah, Cel Care i-a revelat Profetului Muhammed (Pbuh) Cartea Sfântă, Coranul. Tradiţia islamică spune că, tot în această perioadă, porţile Paradisului sunt deschise, cele ale iadului sunt ferecate, iar diavolii sunt încătușați.

Un moment important pentru credincioşii musulmani în perioada Lunii Ramazan este Noaptea de Kadîr (Kadîr Gecesi–Noaptea Atotputernică), celebrată anul acesta în noaptea de 10/11 iunie. În această noapte se consideră că Allah Atotputenicul i-a revelat Cartea Sfântă, Coranul – Profetului Muhammed (Pbuh). Tradiţia spune, de asemenea, că tot în această noapte, rugăciunile sunt îndeplinite, adică se înfăptuiesc.

Referindu-se la acest eveniment, Muftiul Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf, dorește ca această Lună Sfântă Ramazan să reprezinte o întoarcere către Creator, iar căința de păcate să fie acceptată. „Fie ca Postul să nu ne fie în zadar și să fie primit de către Allah!“, a adăugat mulftiul.12