Tragedie în Grecia. Incendiile au luat zeci de vieți și-au distrus localități

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tragedie în Grecia. Incendiile au luat zeci de vieți și-au distrus localități

Externe 25 Iulie 2018 / 09:48 1240 accesări

Pompierii greci continua să caute persoane blocate în case sau maşini carbonizate în împrejurimile staţiunilor balneare Mati şi Rafina, la est de Atena, devastate de incendii soldate cu 74 de morţi şi 187 de răniţi, potrivit unui ultim bilanţ oficial, relatează AFP, conform news.ro.

Catalogat drept o ”tragedie naţională” de presa elenă, dezastrul a avut loc luni după-amiaza, după ce incendiul a izbucnit pe muntele din apropierea Pendeli şi a fost alimentat de rafale de vânt de 100 de kilometri pe oră, răspândindu-se rapid şi invadând Mati, la 40 de kilometri Atena, şi arzând sute de locuinţe.

Rezidenţii au fugit panicaţi către plaja din apropiere, unde mai mulţi dintre ei au fost nevoiţi să rămână timp de mai multe ore în apă, pentru a se salva.

Supravieţuitori au petrecut ore de angoasă, într-un nor de cenuşă, la malul apei, în aşteptarea salvatorilor. Cel puţin şase s-au înecat.

Aproximativ 715 persoane au fost evacuate cu nave militare sau private până lîn portul Rafina.

”Astăzi Grecia este în doliu”, a declarat premierul Alexis Tsipras, anunţând, într-un discurs televizat către naţiune, trei zile de doliu naţional. Steagurile vor rămâne în bernă până vineri.

Preşedinţia a anulat festivităţi în vederea sărbătoririi, marţi, a întoarcerii la democraţie în Grecia, în iulie 1974. Ministerul Finanţelor a deblocat 20 de milioane de euro ”pentru a aborda nevoi iminente ale primăriilor şi cetăţenilor afectaţi”.

Un purtător de cuvânt al Guvernului a anunţat exonerări de la taxa funciară pe 2018 a cetăţenilor şi familiilor afectate, dar şi indemnizaţii.

Un oraş plin de pini, Mati a fost cel mai afectat din cauza ”unei înaintări fulgerătoare a focului în ţesutul urban”, a declarat Maliri.

”Mati nu mai există”, a declarat primarul din Rafina, Evangelos Bournous, înregistrând ”peste 1.000 de clădiri şi 300 de maşini” avariate.

Marţi seara, în sectorul Mati, ”focul evolua fără front activ, cu focare dispersate”, potrivit pompierilor. Însă alt front a reizbucnit în Kineta, în vestul Aticăi, unde luni au avut loc pagube, dar nu victime. Trei noi localităţi din Kineta ”au fost evacuate ca măsură de protecţie”, potrivit unui reprezentant al pompierilor.

Guvernul a anunţat că se va ocupa de funeralii şi va adopta măsuri fiscale în favoarea sinistraţilor. Parchetul a deschis o anchetă cu privire la cauzele incendiilor.

Taguri articol


12