Tratament modern pentru bolnavii de cancer constănțeni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Oncologia din Constanţa începe să se dezvolte

Tratament modern pentru bolnavii de cancer constănțeni

Sănătate 15 Februarie 2018 / 16:13 4941 accesări

Încet-încet, oncologia din Constanţa începe să se dezvolte. După ce bolnavilor le-a fost promis un Centru de radioterapie modern, care va fi deschis cât mai recent, pacienţii care se află în tratament cu citostatice beneficiază, mai nou, de un tratament modern, chiar în Constanţa, la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) „Sf. Apostol Andrei”. Despre ce este vorba? Bolnavii vor primi tratament printr-un dispozitiv de implantare subcutanată a unei camere pentru citostatice, ceea ce permite administrarea repetată și pe o perioadă lungă a tratamentului. Trebuie menţionat că până acum pacienţilor li se administra tratamentul intravenos, deloc confortabil pentru ei: se aleageau că multiple înţepături, distrugerea şi sclerozarea venelor, apariția complicațiilor specifice și a flebitei de cateter. Potrivit informaţiilor SCJU, camera implantabilă poate fi utilizată și pentru recoltarea analizelor, administrarea substanței de constrast, a antibioticelor sau altor substanţe perfuzabile.

CUM SE PROCEDEAZĂ „Implantarea subcutanată a unei camere pentru chimioterapie se realizează în blocul operator, cu anestezie locală sau generală și este efectuată de către medicii anesteziști. Intervenția durează aproximativ 45 de minute, iar pacientul poate pleca acasă în aceeași zi. După finalizarea ședințelor de chimioterapie, camera se poate scoate printr-o simplă incizie făcută sub anestezie locală. Dispozitivul este confecţionat din titan și este perfect tolerat de organism, iar prezența acestuia nu împiedică efectuarea de investigaţii imagistice”, conform SCJU.

Medicii anesteziști specializați în montarea camerelor implantabile sunt dr. Elena Neagu, dr. Nida Boșneag și dr. Marius Prăzaru.

DISPOZITIVUL ŞI IMPLANTAREA ACESTUIA SUNT GRATUITE!

AMBULATORIU Ședințele de chimioterapie și restul tratamentelor necesare pacienților cu afecțiuni oncologice, se efectuează acum în incinta cabinetelor 232, 233 și 234 din cadrul Ambulatoriului Integrat al SCJU, zilnic, de luni până vineri, între orele 7.00 şi 19.00. La etajul 1 al unității medicale, cu intrare din strada Nicolae Iorga, unde funcționează Ambulatoriul de Specialitate (fosta Policlinică nr. 1), au fost amenajate, la sfârșitul anului trecut, mai multe spații speciale destinate spitalizării de zi pentru pacienții aflați în evidența secției de Oncologie.

STATISTICI În evidența compartimentului de Hemato - oncologie pediatrică a SCJU sunt luați în evidență 230 pacienți, cu vârste de până la 18 ani, cei mai mulţi cu leucemiile, tumori cerebrale și limfoame.

Compartimentul de Hemato-oncologie funcționează din 2007, iar în 2014 a fost înființat Centrul de zi pentru copii și adolescenți. Atunci au fost luate în

evidență 24 de cazuri noi. În 2015 au fost depistate alte 10 de cazuri, în 2016, 30 de cazuri, iar anul trecut încă 21 de copii au fost diagnosticați cu boli oncologice. În acest an au fost deja diagnosticate 2 cazuri noi de cancer la copii. În țară, 500 de copii sunt diagnosticați anual, cu boli oncologice, iar la nivel mondial, statisticile indică 5.500 de cazuri noi/an, potrivit SCJU.



12