Trei primari demiși într-o singură zi. Mai urmează unul!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Prefectura pune tunurile pe aleșii condamnați

Trei primari demiși într-o singură zi. Mai urmează unul!

Eveniment 16 Septembrie 2015 / 00:00 7136 accesări

Comunele constănțene Tuzla, Mircea Vodă și Oltina au rămas fără primari. Prefectul Constantin Ion a semnat ordinele de încetare a mandatului pentru edilii Constantin Micu (Tuzla), Dumitru Dedu (Mircea Vodă) și Gheorghe Chirciu (Oltina), condamnați definitiv, în urmă cu doi ani, la închisoare cu suspendare. De asemenea, primarul din Castelu, Nicolae Anghel, urmează să fie demis săptămâna viitoare, tot din cauza unei condamnări penale primite în 2013. Deși pare tardivă, decizia prefectului nu face decât să clarifice o incertitudine administrativă cauzată de o serie de lacune legislative.

CLARIFICARE O prevedere din Statutul aleșilor locali spune că primarii condamnați definitiv la o pedeapsă privativă de libertate își pierd mandatul. De-a lungul timpului, legea a lăsat loc de interpretări, pentru că nu se precizează dacă sunt afectați și aleșii condamnați cu suspendare sau doar cei obligați să își execute sentința. Așa se face că, până nu demult, actul normativ a fost interpretat și aplicat diferit, ducând la situații absurde. În iunie, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a emis o decizie prin care se stabilește că toți primarii condamnați la închisoare, fie ea cu suspendare sau cu executare, își pierd mandatul. „Imediat după ce am primit decizia ICCJ, am întrebat la  diferite instanțe dacă există primari constănțeni condamnați definitiv la închisoare. În urma verificărilor, am aflat că edilii din Tuzla, Mircea Vodă, Oltina și Castelu au fost pedepsiți la închisoare cu suspendare. Pentru primii trei am semnat deja ordinul de demitere. În cazul primarului din Castelu, încă așteptăm un document necesar pentru emiterea ordinului. Actul trebuie trimis de către secretarul comunei, care se află în concediu”, a spus prefectul Constantin Ion.

CONDAMNAȚI Amintim că primarul din Tuzla, Constantin Micu (PSD), a fost condamnat, în 2013, la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru delapidare. Micu a fost acuzat că s-a folosit de cardurile Primăriei pentru a cumpăra combustibil pentru autoturisme ce nu se aflau în proprietatea administraţiei locale, producând, astfel, un prejudiciu în valoare de 5.000 de lei. Primarul comunei Oltina, Gheorghe Chirciu (PNL), a fost condamnat, tot în 2013, la 2 luni de închisoare cu suspendare pentru uz de armă letală fără a avea dreptul. Edilul a fost acuzat că, în 2012, a tras cu arma de vânătoare pe o mirişte de la marginea comunei. Primarul comunei Mircea Vodă, Dumitru Dedu, a fost condamnat, în 2013, la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru fals și uz de fals pentru că a măsluit documente necesare pentru a obține, pe nedrept, fonduri europene. Și primarul din Castelu, Nicolae Anghel (UNPR), a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, după ce a refuzat să elibereze, în condiții legale, mai multe titluri de proprietate. După aflarea deciziei de demitere, Micu și Chirciu au anunțat că vor ataca în instanță ordinul prefectului. Dedu a anunțat că se mai gândește. Atribuțiile lor vor fi preluate, automat, de către viceprimari.

PSD se regrupează

Din cei trei primari demiși ieri de prefect, doi sunt membri ai PSD, Constantin Micu (Tuzla), Dumitru Dedu (Mircea Vodă). Forțați de împrejurări, social democrații constănțeni au început mai devreme discuțiile pe marginea viitorilor candidați la alegerile locale. Secretarul executiv al Organizației Județene Constanța a PSD, Cristinel Dragomir, a declarat că, în cazul lui Micu, PSD merge tot pe mâna acestuia la postul de primar, chiar dacă a fost condamnat. În schimb, la Mircea Vodă, candidatul PSD va fi George Ionașcu, actualul viceprimar, deoarece Dumitru Dedu a anunțat că nu mai vrea să candideze. Dragomir a adăugat că și pentru restul județului PSD își face calcule. ”Pentru Primăria Constanța, Decebal Făgădău este opțiunea clară, iar în restul orașelor importante, situația nu este bătută în cuie. La Năvodari, probabil că îl vom avea candidat la postul de primar pe actualul viceprimar Florin Chelaru, pentru că Nicolae Matei pare decis să nu mai candideze. Apoi, la Medgidia, cel mai probabil va fi Luminița Vlădescu, actual viceprimar, la Cernavodă - Ștena Pleșa, actualul viceprimar, iar la Mangalia eu l-aș dori pe Zanfir Iorguș. Rămâne de văzut ce va stabili organizația județeană”, a punctat Dragomir.Ştiri recomandate

12