Trei soldați americani, uciși de un militar afgan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Trei soldați americani, uciși de un militar afgan

11 Iunie 2017 / 07:25 521 accesări

Trei soldați americani au fost uciși și un altul a fost rănit sâmbătă de un soldat afgan care a deschis focul asupra lor în cursul unei operațiuni comune în Nangarhar, în estul Afganistanului, a anunțat Pentagonul, citat de AFP.

Atacul a fost revendicat de talibani care l-au atribuit unui element infiltrat. El a avut loc în districtul Achin, o parte a provinciei Nangarhar care este, de asemenea, un bastion al organizației jihadiste Stat Islamic (SI).

Un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a scris pe Twitter că patru soldați americani au fost uciși. De multe ori însă bilanțurile prezentate de insurgenții afgani sunt exagerate.

În comunicatul său, Departamentul american al Apărării a dat un bilanț cu trei morți și un rănit. El a indicat că soldatul american rănit a fost evacuat pentru a primi îngrijiri și că a fost deschisă o anchetă.

Mai devreme în cursul zilei, atacul a fost raportat AFP de purtătorul de cuvânt al autorităților din Nangarhar, Attaullah Khogyani, care a anunțat doi soldați americani uciși. "Militarul (afgan) a fost omorât în schimbul de focuri", a precizat acest responsabil.

Forțele NATO la Kabul au refuzat inițial să comenteze evenimentul.

"Suntem la curent în legătură cu un incident petrecut în estul Afganistanului. Vom oferi mai multe informații când la momentul potrivit", a afirmat coaliția internațională condusă de Statele Unite într-un scurt comunicat.

Acest tip de atacuri, în cursul cărora soldați sau polițiști afgani întorc armele împotriva militarilor din cadrul coaliției internaționale, reprezintă o problemă constantă pentru NATO de când Alianța este prezentă în Afganistan alături de forțele afgane.

Responsabili occidentali sunt de părere că aceste atacuri își găsesc frecvent originea în dispute personale sau neînțelegeri de ordin cultural, mai repede decât în inițiative ale elementelor insurgente.

Numărul acestor atacuri s-a redus în ultimii ani, dar au contribuit la instalarea unui sentiment de neîncredere între soldații coaliției și militarii afgani.

NATO a adoptat măsuri speciale de securitate pentru a încerca să pareze asemenea agresiuni.

Forțele guvernamentale afgane sunt, de asemenea, afectate de astfel de atacuri în propriile rânduri ce duc la scăderea încrederii în forțele de securitate.

Taguri articol


12