Trimiteri în judecată în dosarul Colectiv!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Trimiteri în judecată în dosarul Colectiv!

Justiție 14 August 2018 / 17:51 897 accesări

În cauza disjunsă din dosarul cunoscut generic sub denumirea ”Dosarul Colectiv”, procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpați:

- MOISE MARIAN, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de ucidere din culpă, în formă agravată, având ca urmare decesul a 64 de persoane (prev. de art.192 alin. 2 şi 3 din Codul penal), vătămare corporală din culpă, în formă agravată, având ca urmare vătămarea corporală a 64 de persoane (prev. de art. 196 alin. 3 şi 4 din Codul penal), și nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, prev. de art. 350 alin. 1 din Codul penal;

- ANASTASESCU GEORGE-ALIN, GANCEA PAUL-CĂTĂLIN, MINCU COSTIN, NIŢĂ DANIELA IOANA, ZAHARIA VIOREL, S.C. COLECTIV CLUB S.R.L. și S.C. GOLDEN IDEAS FIREWORKS ARTISTS S.R.L, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă, în formă agravată, având ca urmare vătămarea corporală a 44 persoane (prev. de art. 196 alin. 3 şi 4 din Codul penal).

Din rechizitoriul întocmit în cauză a rezultat următoarea situație de fapt:

La data de 30 octombrie 2015, în calitate de pirotehnist autorizat, angajat la S.C. Golden Ideas Fireworks Artists S.R.L., inculpatul Moise Marian a instalat efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta Clubului Colectiv din București, unde urma să se desfășoare un concert al trupei ”Goodbye to Gravity”, fără a respecta măsurile de siguranţă şi prevederile legale în acest sens. Ulterior, în timpul concertului ce s-a desfășurat în aceeași zi, a acționat mecanismul de declanşare al efectelor pirotehnice (foc de artificii), fapt ce a condus la izbucnirea unui incendiu ce a avut drept consecință decesul a 64 persoane.

Totodată, împreună cu inculpatul Zaharia Viorel, acesta a utilizat articole pirotehnice pentru exterior într-un spaţiu necorespunzător şi nu a luat măsuri de protejare a persoanelor, bunurilor materiale și mediului, astfel încălcându-se dispoziţiile art. 22, art. 23 alin. 1 lit. a, art. 39 alin. 9 lit. e din Legea nr.319/2006 privind sănătatea şi securitatea în muncă și art. 34 alin. 1 din Legea nr.126/1995, republicată, privind regimul materiilor explozive.

În ceea ce-i privește pe inculpații Anastasescu George-Alin, Gancea Paul Cătălin şi Mincu Costin, în calitate de administratori ai clubului SC Colectiv Club SRL, aceștia au permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condiţiile amenajărilor interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale, cu scopul de a evita costuri suplimentare, consecinţa fiind producerea incendiului şi vătămarea corporală a 44 persoane.

De asemenea, probatoriul a mai relevat că, în calitate de administrator al S.C. Golden Ideas Fireworks Artists S.R.L., inculpata Niţă Daniela Ioana a procurat de la o societate din Bulgaria produse pirotehnice denumite „fântână de scenă”, neînsoţite de fişe tehnice, care, în conformitate cu instrucţiunile de utilizare redate în limba bulgară pe eticheta fiecărui produs, dar netraduse, puteau fi utilizate doar în spaţiu deschis şi amplasate în poziţie verticală, pe un suport stabil şi plat. Fără efectuarea vreunui instructaj privind modul de folosire al produselor pirotehnice, inculpata i-a însărcinat pe pirotehniştii Moise Marian şi Zaharia Viorel să monteze şi să să acţioneze elementele pirotehnice într-un spaţiu închis, respectiv incinta Clubului Colectiv, cunoscând faptul că la evenimentul organizat va participa un număr mare de persoane,.

Precizăm că în cauză s-au constituit părți civile numeroasepersoane fizice, dar și unități spitalicești și alte instituții publice.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Sector 4.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.12