Trupele siriene au ajuns la periferia orașului antic Palmira

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Trupele siriene au ajuns la periferia orașului antic Palmira

23 Martie 2016 / 16:32 512 accesări

Forţele guvernului sirian şi aliaţii acestora au ajuns miercuri la periferia oraşului antic Palmira, în cadrul unei ofensive lansate la începutul lunii vizând recucerirea aşezării de la militanţi din cadrul grupării Statul Islamic (SI), relatează BBC News online.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul în Marea Britanie, a anunţat că trupele se aflau la aproximativ doi kilometri sud de ruinele acestui sit UNESCO.

Militanţi SI au preluat controlul, în mai, atât asupra ruinelor, cât şi localităţii.

Ei au distrus, între timp, două temple vechi de aproximativ două milenii, un arc de triumf şi turnuri funerare, declanşând un val de proteste în întreaga lume.

SI, care a demolat de asemenea o serie situri preislamice cunoscute în întreaga lume în Irakul vecin, afirmă că aceste structuri sunt "idolatre".

Organizaţia ONU pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a condamnat aceste distrugeri drept crime de război.

- "Avansare continuă"

Observatorul, care se bazează pe o reţea de surse pe teren în Siria, a declarat pentru AFP că forţele guvernamentale au ajuns miercuri la doar doi kilometri sud de Parlmira şi la cinci kilometri de latura de vest a aşezării.

Guvernatorul provinciei Homs Talal Barazi a confirmat avansul trupelor şi a precizat că acestea erau staţionate pe nişte dealuri care străuiesc ruinele greco-romane.

"Armata avansează continuu din toate direcţiile", a declarat el, citat de AP.

Barazi a adăugat că se aşteaptă la "rezultate pozitive" în zilele următoare.

Forţele guvernului sirian au lansat la începutul lunii o ofensivă în vederea recuceririi Palmirei, o operaţiune susţinută de atacuri aeriene ruse intensive.

Armata rusă a anunţa săptămâna trecută că avioanele sale efectuează până la 25 de misiuni pe zi la Palmira, pentru a ajuta la eliberarea a ceea ce preşedintele rus Vladimir Putin consideră o "perlă a civilizaţiei lumii".

Palmira ocupă totodată o poziţie strategică în regiune, pe drumul care asigură o legătură între capitala siriană Damasc şi oraşul Deir Ezzor.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.2313 secunde