Ucraina: „NATO s-a trezit“! Stoltenberg: „Ucraina, singurul partener al NATO care participă la toate operațiunile“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Rusia, principalul „inamic“

Ucraina: „NATO s-a trezit“! Stoltenberg: „Ucraina, singurul partener al NATO care participă la toate operațiunile“

Externe 10 Iulie 2017 / 17:00 448 accesări

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a declarat luni că „agresiunea rusă” împotriva țării sale a trezit NATO, care, în opinia sa, are un rol tot mai important în fața noilor provocări la adresa securității internaționale, informează EFE. „Agresiunea rusă a determinat NATO să-și consolideze semnificativ activitatea. Pot spune chiar că NATO s-a trezit”, a declarat Poroșenko la o reuniune a comisiei Ucraina - NATO, la care a participat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg. Poroșenko a mai spus că „importanța și rolul NATO cresc și mai mult în condițiile noilor provocări la adresa securității internaționale în contextul evenimentelor privind Ucraina”. „Aliații s-au convins și mai mult de nevoia de a-și uni eforturile pentru apărarea comună, de importanța sporirii cheltuielilor de apărare și de creșterea prezenței la nivel mondial”, a declarat șeful statului ucrainean, citat de presa locală.

Poroșenko a amintit că Ucraina a stabilit prin lege că aderarea la NATO este unul dintre obiectivele de politică externă ale țării sale. „Aceasta nu înseamnă că vom prezenta imediat o cerere de aderare. Evident că nu”, a insistat președintele ucrainean, care a explicat că înainte Ucraina trebuie să pună în aplicare un program de reforme ca să ajungă la standardele necesare integrării sale în NATO până în 2020. Într-o aluzie transparentă la Rusia, președintele ucrainean a declarat că nicio țară care nu este stat membru al NATO nu se poate opune cooperării Ucrainei cu Alianța Nord-Atlantică.

„Suntem aici pentru a demonstra solidaritatea NATO cu Ucraina și susținerea noastră fermă față de suveranitatea și integritatea țării voastre”, a spus la rândul său Stoltenberg, care a adăugat că țările din Alianța Nord-Atlantică „nu recunosc și nu vor recunoaște niciodată anexarea ilegitimă a Crimeei de către Rusia”. Stoltenberg a mai spus că din 2014 NATO și-a intensificat cooperarea cu Ucraina, care este „singurul partener al Alianței care participă la toate operațiunile”. Totodată, secretarul general al NATO a exprimat solidaritatea alianței cu Ucraina în eforturile acesteia de a face față „acțiunilor agresive” ale Rusiei. „Rusia și-a continuat acțiunile agresive împotriva Ucrainei, însă NATO și aliații din NATO sprijină Ucraina și sunt de partea voastră”, a subliniat Stoltenberg.

Prezența lui Stoltenberg la Kiev survine după vizita în capitala Ucrainei a secretarului de stat al SUA, Rex Tillerson, care a cerut Rusiei „să facă primul pas în favoarea unei detensionări” a stării de conflict din estul Ucrainei. Peste 10.000 de oameni, civili și militari din ambele tabere, au fost ucişi în estul Ucrainei după declanșarea conflictului între forțele Kievului și separatiștii pro-ruși, în 2014, după anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, amintește AFP. Kievul și Occidentul acuză Moscova că sprijină militar și financiar forțele rebele, acuzație respinsă de Rusia.

Taguri articol


12