UE reduce nivelurile de arsenic în mai multe alimente și sucuri pentru a combate cancerul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

UE reduce nivelurile de arsenic în mai multe alimente și sucuri pentru a combate cancerul

Sănătate 03 Martie 2023 / 16:52 3195 accesări
pexels.com

pexels.com

Comisia Europeană a adoptat vineri noi reguli pentru reducerea prezenţei arsenicului în mai multe alimente și sucuri, ca măsură de combatere a cancerului. Măsura va reduce în special concentraţia permisă de arsenic anorganic în orezul alb, dar, în același timp, vor fi stabilite noi limite pentru arsenic în multe alimente pe bază de orez, lapte şi alte alimente pentru bebeluşi, sucuri de fructe şi sare, a anunţat Comisia Europeană într-un comunicat.

„Adoptarea unor niveluri maxime mai coborâte marchează un alt pas important în îndeplinirea obiectivelor Planului European de Luptă împotriva Cancerului pentru limitarea sau eliminarea riscului cancerigen asociat substanţelor chimice în alimente”, se arată în textul citat de EFE, potrivit Agerpres.


Bruxellesul aminteşte că decizia este bazată pe un raport ştiinţific din 2021 al Autorităţii Europene pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) şi survine după ce le-a cerut statelor UE să controleze prezenţa arsenicului în alimente. Nivelurile maxime permise la ora actuală pentru arsenicul din produsele alimentare au fost stabilite în anul 2015 pe baza unei opinii a EFSA, care avertiza că arsenicul poate cauza cancer de piele, de plămâni şi al vezicii urinare. Arsenicul este prezent în concentraţii reduse în roci, sol şi apele subterane naturale, iar alimentele şi apa potabilă sunt principalele căi de expunere pentru om. Emisiile industriale, precum mineritul şi arderea combustibililor fosili, pot contribui la prezenţa unor niveluri ridicate de arsenic în mediul înconjurător, la fel şi îngrăşămintele chimice, conservanţii pentru lemn, insecticidele sau erbicidele care conţin acest contaminant.Ştiri recomandate

12